'Verhuizing' zeventien milieuambtenaren kost provincie 3 miljoen

De provincie Zeeland moet bijna drie miljoen euro betalen aan 'frictiekosten' omdat zeventien medewerkers van de Zeeuwse milieudienst overgaan naar een andere organisatie. Dat blijkt uit een onderzoek van KPMG. De medewerkers blijven gewoon vanaf dezelfde plek in het stadhuis van Terneuzen werken en hoeven dus niet naar Rotterdam te verhuizen. Alle medewerkers houden hun baan.

Compensatie

Het gaat om gespecialiseerde medewerkers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), de gezamenlijke milieudienst van provincie, gemeenten en waterschap. Zij gaan vanwege een wetswijziging vanaf 1 oktober werken onder het grotere DCMR, de milieudienst van de regio Rotterdam. Onderzoeksbureau KPMG heeft in opdracht van de provincie Zeeland en de RUD berekend wat de kosten zijn van deze verandering en kwam uit op een bedrag van 2,8 miljoen euro.

De grootste kostenpost van 1,7 miljoen euro is de compensatie aan de RUD voor het wegvallen van taken en uren. Er is minder personeel en er zijn minder milieucontroles, maar er zijn nog wel kosten voor huisvesting, secretariaat en directie. Op de vraag waarom dit bedrag zo hoog is, wil directeur Anton Van Leeuwen van de RUD nog niet reageren.

Afscheidsbijeenkomst van 10.000 euro

Ook al blijven de medewerkers op dezelfde plek in het stadhuis van Terneuzen werkzaam, er is wel een afscheidsbijeenkomst van 10.000 euro begroot. Ook moeten de milieuambtenaren die vanaf 1 oktober onder 'Rotterdam' vallen voortaan achter een scheidingswand werken. Het plaatsen van die wand kost 11.000 euro. Voor de post 'compensatie toelagen en vakantieverlof' is 50.000 euro uitgetrokken. Het hele sociaal plan kost in totaal 227.000 euro.

Stadhuis Terneuzen, Milieudienst RUD houdt kantoor in stadhuis Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

We kunnen er alles van vinden, maar als je het onafhankelijk laat onderzoeken dan moet je ook achteraf niet piepen"
Dick van der Velde, gedeputeerde

Het provinciebestuur is bereid de totale som van 2,8 miljoen euro te betalen. Dagelijks provinciebestuurder Dick van der Velde accepteert de tegenvaller van bijna 3 miljoen gelaten: "We kunnen er alles van vinden, maar als je het onafhankelijk laat onderzoeken dan moet je ook achteraf niet piepen." Op 30 augustus wordt het voorstel besproken in de Commissie Ruimte, en op 20 september komt deze uitgave in stemming in Provinciale Staten.

Dagelijks provinciebestuurder Dick van der Velde (VVD) (foto: Omroep Zeeland)

Provinciebestuurder Dick van der Velde over 2,8 miljoen voor 'verhuizing' ambtenaren

Waarom veranderen zeventien medewerkers van baas?

De Zeeuwse milieudienst RUD verricht milieucontroles, onderzoekt klachten, verleent vergunningen en controleert op het gebruik van gevaarlijke stoffen, veiligheid, geluidsoverlast en stank.
Gespecialiseerde milieu-inspecteurs worden ingezet bij de 23 hoog risico bedrijven in Zeeland, zoals Dow, Yara en Bizon. Ook de milieuvergunningen voor deze bedrijven is gespecialiseerd werk.
De rijksoverheid wil dit specialistenwerk onderbrengen bij de zes grootste milieudiensten in Nederland. De Zeeuwse RUD valt hier niet onder, maar wel DCMR. Hierdoor gaan de zeventien medewerkers van de Zeeuwse milieudienst over naar de milieudienst van de regio Rotterdam.
Zij blijven werkzaam vanuit Terneuzen.

Lees ook:

Reageren