Partij voor Zeeland: Hoe kon het zo uit de hand lopen met de herten op Haringvreter?

Partij voor Zeeland: Hoe kon het zo uit de hand lopen met de herten op Haringvreter?
Partij voor Zeeland: Hoe kon het zo uit de hand lopen met de herten op Haringvreter? © Adrie Gideonse
Herten op Haringvreter
Herten op Haringvreter © Marina Zoeteweij
Het aantal herten op de Haringvreter is de afgelopen tijd explosief gegroeid. Begin dit jaar gaf het provinciebestuur toestemming om het hertenbestand terug te brengen tot 150 exemplaren. Inmiddels lopen er bijna 700 damherten op de Haringvreter, een eiland van 1800 meter lang en 600 meter breed. De afschot begint in oktober.

Wanbeheer

Francois Babijn van de PvZ wil van het college weten hoe het mogelijk is dat de beheerders van de Haringvreter jarenlang wanbeheer hebben kunnen uitvoeren. "Hoe heeft dat kunnen gebeuren zonder tegenwerking van instanties of overheden?" Babijn vergelijkt de situatie met een veehouder die te veel koeien op een te kleine oppervlakte laat grazen. "Die heeft binnen de kortste keren een proces-verbaal aan zijn broek en de kans op dat zijn veestapel in beslag kan worden genomen.
Eerder bleek uit een onderzoek van Wageningen Environmental research dat Staatsbosbeheer al in 2015 een vergunning had om tot en met 2019 jaarlijks een derde van het aantal damherten af te schieten. Ongeveer gelijk aan de jaarlijkse aanwas. Maar vanwege onduidelijkheid over de noodzaak van een ontheffing in het kader van de flora- en faunawet heeft Staatsbosbeheer het afschot gestaakt. Op dat moment waren er 15 dieren geschoten.

Lees ook: