Nee Middelburg staat niet in brand, het zijn de praktijkexamens van de brandweer

Hardrijdende brandweerwagen
Hardrijdende brandweerwagen © ANP
Om de overlast voor de omgeving te beperken wordt daarbij zoveel mogelijk zonder zwaalichten en sirenes gereden, maar aangezien dat wél een onderdeel is van het examen moet het toch zo af en toe gebeuren. Chauffeurs leren dan met name hoe ze veilig en verantwoord om dienen te gaan met de daarbij horende bijzondere bevoegdheden, zoals het door een rood verkeerslicht rijden en het niet verlenen van voorrang.

Aanvullende opleiding

De brandweerchauffeurs krijgen hiermee hetzelfde soort praktijkonderwijs als overige hulpdiensten zoals politie en ambulances. Het gaat meestal om vrijwilligers, die naast de standaardopleiding tot brandweervrijwilliger een aanvullende opleiding tot brandweerchauffeur hebben gevolgd. Die opleiding duurt drie maanden.
Alle 64 Zeeuwse brandweerposten moeten meerdere chauffeurs in hun gelederen hebben. Ieder jaar worden er drie of vier klasjes van ieder zes nieuwe chauffeurs opgeleid.

Niet zomaar

Als de kandidaten geslaagd zijn, mogen zij ook in de praktijk achter het stuur kruipen van een brandweerwagen. Maar dat betekent niet dat ze zomaar op eigen houtje de sirenes kunnen aanzetten als hen dat goed uitkomt.
Uitrukken met zwaailichten en sirenes mag alleen na toestemming van de centralist van de meldkamer. Dit gebeurt dus alleen bij een dringende taak, wanneer er sprake is van acuut gevaar voor mens of omgeving, of van aanzienlijke maatschappelijke of milieuschade.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>