Wethouder wil gemeentearchief van Vlissingen naar Middelburg verhuizen: 'Het is maar zes kilometer'

Het stadsbestuur van Vlissingen wil het gemeentearchief verhuizen naar Middelburg. Het archief wordt dan ondergebracht bij het Zeeuws Archief. Wethouder Rens Reijnierse (50 Plus): "Ik moet bezuinigen."

Het gemeentearchief in Vlissingen. (foto: Omroep Zeeland)

De historische stukken en vier medewerkers verhuizen naar Middelburg. Een archiefmedewerker blijft in Vlissingen om inwoners te helpen bij het digitaal zoeken naar stukken. Wil je de stukken echt inzien, dan moet je naar Middelburg. De verhuizing levert de gemeente een besparing op van 130.000 euro.

"Ik snap best dat er allerlei mensen zijn die zeggen: Gaat er weer wat weg uit Vlissingen", zegt verantwoordelijk wethouder Reijnierse. "Ik begrijp dat wel. Maar jongens, bekijk het ook even rustig aan. De faciliteiten bij het Zeeuws Archief zijn perfect."

Ik vind dat Middelburg en Vlissingen bijna aan elkaar vast liggen, dus zover is het allemaal niet. "
Wethouder Rens Reijnierse (50 plus)

Het aantal wettelijke taken voor het archiveren en beheren van gemeentelijke stukken neemt toe. Ook het bewaren van hedendaagse digitale stukken is een uitdaging. Het Zeeuws Archief is daar volgens de wethouder beter toe uitgerust.

De afstand naar Middelburg vindt hij geen probleem: "Ik vind dat Middelburg en Vlissingen bijna aan elkaar vast liggen, dus zover is het allemaal niet. Het is een uitstekende oplossing."

Ook de gemeenten Veere, Kapelle en Terneuzen hebben hun archieven ondergebracht in Middelburg.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren