Van Franse uiensoep-boom tot cola-kruid, IVN Zeeland wil voedsel telen op het schoolplein

De afdeling Zeeland van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) wil op een schoolplein in Zeeland een mini-voedselbos aanleggen. Een soort tiny forest, maar dan met eetbare planten. De natuurorganisatie is nu op zoek naar een Zeeuwse school die nog ruimte over heeft.

Aanleg van een mini-voedselbos in Ede (foto: IVN)

Het doel is om 25 vierkante meter van het schoolterrein om te toveren tot een mini-bosje met meerdere lagen begroeiing: vlak boven de grond, struiken en bomen. En alle planten moeten iets eetbaars produceren.

Jong Leren Eten

Dat eetbare bosje kan dan gebruikt worden om de leerlingen iets over voeding bij te brengen, legt Vincent van der Veen van IVN Zeeland uit. "Het gaat echt over die voedseleducatie. We willen dit ook financieren met subsidie van het programma Jong Leren Eten, dat kinderen moet leren waar hun waar voedsel vandaan komt en hoe dat groeit."

IVN zoekt ruimte op schoolterrein voor mini-voedselbos

"Veel scholen hebben al wel een moestuinbak, maar dan kom je terug van de zomervakantie en dan blijkt dat het onkruid er wierig heeft geteeld. We hopen dat zo'n voedselbos met vaste planten minder onderhoud kosten. En bovendien is die gelaagde teelt een mogelijke oplossing voor de uitdagingen waar de landbouw zich voor gesteld ziet", aldus Van der Veen.

Uiensoep-boom en cola-kruid

Daarbij hoef je niet alleen te denken aan de geijkte plantensoorten, maar ook interessante nieuwe plantaardige smaakmakers, met bijvoorbeeld smaakvolle takken, bladeren of bloesems. "Zo heb je de Franse uiensoep-boom, maar ook bijvoorbeeld cola-kruid."

Scholen die nog wat ruimte over hebben en hier wel oren naar hebben, kunnen zich melden bij IVN Zeeland via het e-mailadres zeeland@ivn.nl.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland IVN schoolplein voedselbos
Deel dit artikel:

Reageren