Actiegroep Nollebos wil gemeente overtuigen en brengt honderden planten en dieren in kaart

De matte Bandgroefbij, Dunstaart en de Loogkruidlichtmot. Dat zijn zomaar wat voorbeelden van de ruim 300 nieuw geïnventariseerde dier-en plantsoorten die in het Nollebos in Vlissingen leven. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Behoud en Beheer Nollebos/Westduinpark.

De resultaten worden gebruikt om het gebied goed te kunnen beheren en om de gemeente ervan te overtuigen hoe belangrijk het bos voor de stichting is. "De bedrijven in het gebied mogen uitbreiden van de gemeente, maar de gemeente heeft weinig kennis van wat hier allemaal leeft", zegt Frans de Reeper, voorzitter van de stichting. "Vandaar dat we dit onderzoek hebben uitgevoerd."

De matte bandgroefbij, één van de vele ontdekte insecten die in het Nollebos in Vlissingen leven (foto: Albert de Wilde)

Het onderzoeksrapport is opgesteld door vrijwillige natuurspecialisten die zowel overdag als 's nachts bezig zijn geweest met het inventariseren van planten en dieren, maar nog lang niet alle soorten zijn volgens de stichting in kaart gebracht. "We willen nog vogels en zoogdieren als vleermuizen tellen, maar dit is niet het juiste seizoen om dat te doen", vertelt de Reeper.

Vervolgonderzoek

Vandaar dat de stichting op 7 september een nieuw onderzoek uitvoert en daarvoor zoeken ze nog vrijwilligers. "Iedereen met enige expertise kan meedoen", aldus de Reeper. Het huidige onderzoeksrapport wordt in ieder geval binnenkort aan de gemeente Vlissingen overhandigd.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen rapport inventarisatie Ons Nollebos
Deel dit artikel:

Reageren