Waterschap: 'Eerst onderzoeken of ecologisch maaien effect heeft'

Het aantal bermen dat ecologisch gemaaid blijft voorlopig gelijk. Dat zegt waterschapsbestuurder Marien Weststrate. Op dit moment wordt 33 kilometer van de vierduizend kilometer aan berm natuurvriendelijk gemaaid. Volgens het Waterschap Scheldestromen blijft dat ook zo omdat eerst het effect en de kosten van het maaien duidelijk moeten zijn.

Volgens Weststrate is het geen onwil dat er nog niet meer ecologisch gemaaid wordt:"Ecologisch beheer is duurder, en dat wordt het dan ook voor de burger. We willen ook weten of die burger dat daar voor over heeft." Hoeveel duurder ecologisch bermbeheer zou worden kan hij nu niet zeggen.

Gruwelen van klepelen

Bij ecologisch maaien wordt uitdrukkelijk rekening gehouden met planten en dieren. Het vergt een andere aanpak. Bovendien wordt er dan niet meer geklepeld; het hakselen van planten waarbij het maaisel blijft liggen. Natuurorganisaties gruwelen daarvan, omdat het leidt tot veel minder variatie aan planten. Klepelen is goedkoper dan maaisel afvoeren en laten verwerken.
Volgens Weststrate gaat het waterschap nu al wel onderzoeken of ze toch het maaisel toch op een aantrekkelijke manier kunnen afvoeren en verwerken. "Misschien kunnen we er een afnemer voor vinden. Misschien kan zoiets wel met een gesloten portemonnee."

Bloeiende planten in een natuurvriendelijk beheerde berm bij Noordwelle (foto: Omroep Zeeland)

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren