SGP waarschuwt ZNF: 'God komt hierop terug'

De SGP in Middelburg roept theaterproductiehuis Zeelandia op om de voorstellingen van het Zeeland Nazomer Festival waarin gevloekt en gescholden wordt stop te zetten. De partij zegt dat daarmee het moraal van burgers afgebroken wordt en dat het stimuleert om anderen pijn te doen. Er wordt bovendien een waarschuwing gegeven: 'God laat niet met zich spotten en komt hierop terug, bij allen die ervoor verantwoordelijk zijn.'

Grof taalgebruik Zeeland Nazomerfestival (foto: Omroep Zeeland)

De openingsvoorstelling van het ZNF van aanstaande dinsdag is het stuk 'Wie is bang' van Tom Lanoye en bevat zoveel gevloek dat het festival de genodigden waarschuwt in de uitnodiging. Gisteren gaf de ChristenUnie al aan teleurgesteld te zijn dat voor dit stuk is gekozen.

"Theater moet wat mij betreft blijven confronteren en blijven schuren", zegt directeur Henk Schoute van het ZNF. "Het stuk gaat over een scheldend en vloekend echtpaar zoals er in onze samenleving wel duizenden stellen zijn. We hadden het gescheld en gevloek er wel uit kunnen halen maar dan was het het niet het verhaal van Tom Lanoye geworden."

De voorstelling gaat dinsdag in première in de schouwburg in Middelburg en is daar nog tot en met 7 september te zien. Ook vorig jaar ontstond ophef na de première van het festival. Ook toen ging het over vloeken in de voorstelling.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
SGP ZNF
Deel dit artikel:

Reageren