Veere heeft online-beveiliging op orde, bij andere gemeenten kan het beter

Veere is de enige groene Zeeuwse gemeente op de Faalkaart
Veere is de enige groene Zeeuwse gemeente op de Faalkaart © Faalkaart
Veere was bovendien afgelopen week landelijk gezien bijna de veiligste gemeente. Bijna, omdat gemeente De Fryske Marren nog beter scoorde en daarom bovenaan het lijstje staat. Veere staat op de nummer twee.
Veere is landelijk de nummer twee van gemeenten die de digitale beveiliging op orde hebben..
Veere is landelijk de nummer twee van gemeenten die de digitale beveiliging op orde hebben.. © Faalkaart
De rest van Zeeland scoort belabberd. Borsele en Hulst krijgen nog een 'middelmatig', maar de andere Zeeuwse gemeenten scoren volgens de website ronduit 'slecht'. Dit Zeeuwse beeld past in het landelijke plaatje. Alle provincies zijn op de kaart grotendeels rood gekleurd, met slechts hier en daar een groen vlekje, zoals Veere.

'Het ontbreekt aan kennis'

De Faalkaart is in 2016 opgezet door Elger Jonker, die daarmee wil laten zien dat het er bij veel gemeenten nog ontbreekt aan kennis over ict. De site zoekt doorlopend alle domeinnamen van gemeenten en controleert meerdere onderdelen, zoals of het beveiligingscertificaat van de site klopt.
Op basis daarvan krijgen alle gemeenten een waarde toegekend, waarvan de resultaten op basisbeveiliging.nl in de vorm van een kaart getoond worden. De gemeente Amsterdam voert landelijk gezien de lijst aan van gemeenten met de meeste beveiligingsrisico's op de eigen websites.

Kanttekening

Daarbij plaatst de maker van de website zelf ook een kanttekening: er wordt automatisch gekeken naar alle domeinnamen van de gemeente en als daar één tussen zit met in zijn ogen verkeerde instellingen telt dat al als een fout. Dat gebeurt ook als het gaat om een domeinnaam van de gemeente die niet in gebruik is of die alleen voor de eigen medewerkers gebruikt wordt, zoals het intranet van de gemeente Veere.
Elger Jonker van de Faalkaart over beveiliging websites
Het is dus niet per se zo dat een inwoner van een gemeente die op de faalkaart rood uitslaat gevaar loop als die de website van die gemeente bezoekt. Toch staan tussen de Zeeuwse sitenamen die volgens de faalkaart de beveiliging niet op orde hebben ook veel websites die wél voor bewoners toegankelijk zijn, zoals afvalkalender.borsele.nl of bijvoorbeeld middelburg.nl.

Gevoelige informatie

Maar ook bij de sites die niet voor de inwoners bedoeld zijn, is het volgens Jonker belangrijk om dit probleem aan de kaart te stellen. "Sommige van die domeinnamen worden gebruikt voor heel specifieke diensten en als daar de beveiliging niet klopt, kunnen gevoelige data op straat komen te liggen en dat is nóg veel ernstiger", aldus Jonker. Zo staat ook een webmailadres van de gemeente Middelburg tussen de internetadressen die volgens de faalkaart niet goed beveiligd zijn.
Jonker hoopt dat zijn kaart en de berichtgeving daarover gemeenten aanspoort om actie te ondernemen en verbeteringen door te voeren. Zoals de gemeente Veere.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>