Oud-archivaris boos om voornemen verhuizing archief Vlissingen naar Middelburg

Gemeentearchief Vlissingen
Gemeentearchief Vlissingen © Omroep Zeeland
Meerman schrijft in een brief aan de gemeenteraad van Vlissingen dat het hem 'pijn en verdriet doet' dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voorstelt om het archief op te heffen en de archieven en andere collecties te verhuizen naar het Zeeuws Archief in Middelburg.

Geheugen kwijt

Volgens Meerman verhuist dan meer dan twee kilometer aan archiefmateriaal, historische bibliotheek, documentatie en beeldmateriaal naar Middelburg. Daarmee, stelt de oud-archivaris, raakt de stad haar geheugen kwijt. "Voor onze mooie stad Vlissingen vrees ik het ergste", schrijft Meerman. "Zonder cultuur en zonder erfgoed wordt Vlissingen weer die dode stad die het na de Franse tijd ook was."
Het stadsbestuur van Vlissingen wil het gemeentearchief verhuizen naar Middelburg om geld te besparen. De historische stukken en vier medewerkers moeten verhuizen naar het Zeeuws Archief in Middelburg. Dat heeft wethouder Reijnierse van Vlissingen eerder laten weten. Ook de gemeenten Veere, Kapelle en Terneuzen hebben hun archieven ondergebracht in Middelburg.

Sterfhuisconstructie

Adri Meerman werd begin jaren negentig benoemd tot gemeentearchivaris van Vlissingen. Hij is nu nog bij het gemeentelijk archief betrokken als vrijwilliger. Volgens Meerman is er sprake van een 'sterfhuisconstructie' die jaren geleden is bedacht en vervolgens stelselmatig is uitgevoerd. Het college van B&W heeft volgens de oud-archivaris het archief uitgehold door het herhaaldelijk opleggen van bezuinigingen en het niet vervullen van vacatures.

Lees ook: