Ook in Vlissingen 30 graden: hittegolf in heel Zeeland

In heel Zeeland is er sinds vandaag een hittegolf. Op alle Zeeuwse weerstations kwam de temperatuur vandaag boven de dertig graden. En dat was genoeg voor een hittegolf: de eerste dit jaar voor alle weerstations in de provincie.

Zomer in Zeeland, oplopende thermometer tikt de 30 graden aan (foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn uit Kloetinge)

Westdorpe had vanochtend de primeur. De temperatuur liep er om 10.10 uur op tot boven de 25 graden en daarmee was deze tweede hittegolf officieel een feit. Het meetstation in Wilhelminadorp kwam rond 14:30 uur boven de dertig graden. In Vlissingen werd om 15.50 uur 30,1 graden gemeten.

We noemen het een hittegolf als bij een erkend meetstation minstens vijf zomerse dagen op rij worden gemeten, daarvoor moet het minimaal 25 graden zijn, waarvan drie tropische dagen, met een temperatuur van boven de 30 graden. Westdorpe had vanmorgen al drie dertigers geregistreerd en één 25-plusser.

Tropische temperatuur

De andere twee meetstations hadden 'maar' twee tropische dagen gemeten en twee zomerse dagen. Daarom moest er bij die stations een tropische temperatuur, van boven de 30 graden dus, gemeten worden om ook daar van een hittegolf te spreken.

Gemeten maximumtemperatuur per dag per weerstation

Datum Westdorpe Vlissingen Wilhelminadorp
23 aug 27,0 graden 25,3 graden 25,0 graden
24 aug 30,3 graden 28,6 graden 29,7 graden
25 aug 31,8 graden 30,3 graden 30,9 graden
26 aug 31,7 graden 30,7 graden 30,6 graden
27 aug 33,6 graden 31,8 graden 30,9 graden

Ook bij het landelijke hoofdweerstation in De Bilt is er officieel sprake van een hittegolf in Nederland. Ook daar is het de tweede dit jaar. Sinds er begonnen is met metingen is het nooit eerder voorgekomen dat er zo laat in het jaar een hittegolf in Nederland was, zo melden diverse weerbureaus. Het is zeldzaam dat het twee keer in een jaar tot een officiële hittegolf komt. Eerder lukte dit alleen in 1941, 2006 en 2018.

Warmste plek van Nederland

De eerste hittegolf van dit jaar was in juli. Westdorpe was toen zelfs in de race om de warmste plek van Nederland tot nu toe te worden, maar de temperatuur in het 'warmste dorp van Nederland', zoals Westdorpe weleens genoemd wordt, bleef net 0,1 graden onder het nieuwe record dat op diezelfde dag gevestigd werd door het meetstation van Gilze-Rijen.

Een maand eerder, in juni, leek Westdorpe ook op een hittegolf af te stevenen. Zondag 23 juni werd het er 28,8 graden, de dag erna tikte de thermometer de 30,5 graden aan en dinsdag 25 juni werd het zelfs 31,8 graden. Maar het feest ging niet door, woensdag 26 juni zakte de temperatuur naar 22,5 graden, geen hittegolf dus.

Hittegolf bij álle Zeeuwse meetstations

Toen het een maand later in juli wel warm genoeg werd voor een hittegolf gold die naast Westdorpe ook voor Wilhelminadorp. Het meetstation in Vlissingen kwam toen één 25-plusser tekort om van een hittegolf te kunnen spreken. Als ook Vlissingen vandaag de 30 graden aantikt, is het dus de eerste keer dit jaar dat er bij álle Zeeuwse meetstations sprake is van een hittegolf.

Die hitte heeft ook gevolgen voor de luchtkwaliteit. Het RIVM waarschuwt voor smog. Het gezondheidsinstituut adviseert zware lichamelijke inspanningen vandaag en morgen te beperken.

Hoesten en kortademigheid

Smog kan leiden tot hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Door de westelijke wind en de kans op onweersbuien zullen de ozonconcentraties vanaf donderdag naar verwachting lager zijn.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Westdorpe hittegolf
Deel dit artikel:

Reageren