Vijf mijnen tot ontploffing gebracht voor de Zeeuwse kust

Vijf mijnen tot ontploffing gebracht voor de Zeeuwse kust
Vijf mijnen tot ontploffing gebracht voor de Zeeuwse kust © Koninklijke Marine
Marine laat zeemijnen van 500 pond op zee ontploffen
Mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee van de Koninklijke Marine voerde de ruiming uit op 25 mijl van Vlissingen. De Belgische mijnenjager BNS Bellis ruimde eerder ook al een mijn in het gebied. De Nederlandse en Belgische marine varen regelmatig uit voor het ruimen van historische explosieven op de Noordzee.

Aan de oppervlakte

Voor de Zeeuwse kust worden met regelmaat mijnen ontdekt die zijn achtergebleven na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Door de veranderende zeebodem komen deze explosieven regelmatig weer aan de oppervlakte.
Omdat ze nog een explosieve lading bevatten, vormen ze nog altijd een gevaar voor scheepvaart en infrastructuur. Sinds 2005 heeft de marine samen met de Explosieven Opruimingsdienst meer dan 1300 explosieven op zee geruimd.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>