Forse toename speed pedelecs in Zeeland

In twee jaar tijd is in Zeeland het aantal speed pedelecs (extra snelle e-bikes) met 58 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte. Reden er op de Zeeuwse wegen begin 2017 nog 271 van die fietsen, het waren er begin 2019 al 429.

Steeds meer speed pedelecs in Zeeland (foto: Omroep Zeeland)

Een speed pedelec is een fiets met elektrische trapondersteuning. Maar een gewone elektrische fiets heeft een begrenzing op 25 km per uur, een speed pedelec heeft een top van 45 km per uur. Behalve dat hij veel duurder is, moet je ook nog eens een helm op en een gele kentekenplaat voeren waardoor je moet voldoen aan de regels die gelden voor een bromsfiets.
De snelle Zeeuwse fietsers stonden twee jaar geleden op de derde plaats in Nederland, met 71 van die fietsen per 100.000 inwoners. Het zijn er nu 112 per 100.000.

Gezakt

De flinke toename heeft niet kunnen verhinderen dat onze provincie een plaatsje is gezakt op de ranglijst van snelle E-bike-provincies. We zijn nu vierde in Nederland. Met 142 per 100.000 inwoners gaan de Utrechters aan kop. In Limburg wordt de ranglijst afgesloten met 55 speed-pedelecs per 100.000 Limburgers.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
speed pedelec e-bike
Deel dit artikel:

Reageren