'Drie ongelukken met riviercruiseschepen in één maand tijd, dat is zorgwekkend'

'Drie ongelukken met riviercruiseschepen in één maand tijd, dat is zorgwekkend'
'Drie ongelukken met riviercruiseschepen in één maand tijd, dat is zorgwekkend' © Ria Brasser uit Oost Souburg
Aanvaring cruiseschip en tanker op Westerschelde
Aanvaring cruiseschip en tanker op Westerschelde © HV Zeeland
In een brief aan het kabinet wijst Schonis op het ongeluk op de Westerschelde, waar 1 april bij Terneuzen een riviercruiseschip in aanvaring kwam met een tanker. Het cruiseschip had 171 passagiers aan boord; vijf van de opvarenden raakten gewond.

Geëvacueerd

Vier weken geleden moest ook al een riviercruiseschip worden geëvacueerd op de Waal en gisteren was er opnieuw een botsing met een riviercruiseboot. Dit keer gebeurde het ongeluk op de Nieuwe Maas bij Rotterdam en ook daar vielen gewonden. Schonis vraagt aandacht voor deze ongelukken: "Drie in een maand tijd. Dat vind ik zorgwekkend."
Tweede Kamerlid Rutger Schonis (D66)
Tweede Kamerlid Rutger Schonis (D66) © Omroep Zeeland
Schonis ziet dat het steeds drukker wordt op rivieren met een groeiend aantal binnenvaartschepen en riviercruiseboten. Hij wil weten of al duidelijk is wat de oorzaak is van drie botsingen in relatief korte tijd. Ook is Schonis bang dat hulpdiensten niet zijn voorbereid op een ongeluk met een riviercruiseboot, waarbij veel passagiers betrokken zijn.
Zeeuws Kamerlid Rutger Schonis over ongelukken met riviercruiseschepen
Eerder heeft het Terneuzense raadslid Giel van Boom van TOP Gemeentebelangen al opgeroepen om de veiligheidsregels voor cruiseschepen op de Westerschelde aan te scherpen. Hij wil dat het zo snel mogelijk verplicht wordt voor deze schepen om een loods aan boord te nemen als ze over de Westerschelde varen. Voor vrachtschepen geldt al een loodsplicht en hij pleit ervoor om die uit te breiden naar cruiseschepen.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>