Zonnepark grootste Zeeuwse postcoderoosproject officieel in gebruik genomen

Het grootste postcoderoosproject van Zeeland, onderdeel van het zonnepark achter de meubelboulevard de Mortiere in Middelburg, is vandaag officieel in gebruik genomen. Wethouder Chris Dekker en Bouke Bouwman, voorzitter van Coöperatie Zonkracht Middelburg koppelden het ceremonieel aan het net met behulp van grote groene stekkers.

Wethouder Chris Dekker en Bouke Bouwman van Coöperatie Zonkracht Middelburg nemen postcoderoosproject officieel in gebruik (foto: GroenLeven)

Deze opening was officieel, de zonnepanelen stonden er al langer en leverden al voor deze openingsplechtigheid stroom aan het net. Het zonnepark telt in totaal 55.000 zonnepanelen en daarmee wordt genoeg groene stroom opgewekt voor zo'n 4.500 huishoudens.

Geen geschikt dak

Een deel van die zonnepanelen in het zonnepark is onderdeel van dat zogenoemde postcoderoosproject van Coöperatie Zonkracht Middelburg. Inwoners van de provinciehoofdstad die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, bijvoorbeeld omdat het om een monumentaal pand gaat, konden via dit project toch nog zonnepanelen plaatsen, weliswaar niet op het eigen dak, maar dus wél aan de rand van de stad.

Oorspronkelijk was het plan om het park eind 2017 op te leveren, maar dat lukte niet. Het project liep meerdere malen vertraging op, onder meer door door het onverwacht hoge aantal aanmeldingen en door drukte op de zonnepanelenmarkt.

Nog enkele zoncertificaten beschikbaar

Als onderdeel van het postcoderoosproject zijn er 700 panelen geplaatst in het zonnepark en nog eens 198 zonnepanelen op het dak van de stalling van de gemeentewerf aan de Waldammeweg. Daarmee is het postcoderoosproject de grootste van Zeeland. De coöperatie telt nu meer dan tachtig leden, die samen 832 zoncertificaten bezitten. Wie kan rekenen, zal meteen doorhebben dat er dus nog enkele zoncertificaten beschikbaar zijn.

Wethouder Dekker is blij met dit project. "Onze gemeente heeft de ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Ik ben ontzettend trots op onze inwoners die zich hebben verenigd Coöperatie Zonkracht Middelburg en middels dit postcodeproject een zeer belangrijke bijdrage leveren aan deze ambitie."

Kritiek

Maar helemaal zonder kritiek is het zonnepark niet. Natuurliefhebbers hekelen het neerzetten van zonnepanelen op een braakliggend terrein wat ook had kunnen worden gebruikt om meer ruimte te bieden aan de natuur. Vooral ook gezien de lege daken van woonboulevard Mortiere er vlak naast, waar geen zonnepanelen geplaatst zijn.

Zonnepark Middelburg naast lege daken van woonboulevard de Mortiere (foto: satellietdataportaal.nl)

Landelijk wordt al langer een discussie gevoerd over het gebruik van grondoppervlak voor zonneparken terwijl nog lang niet alle dakruimte benut is. Zo keerde eerder dit jaar de Zeeuwse CDA-fractie zich tegen een plan voor een zonnepark aan de A58 bij Kapelle, omdat daarvoor landbouwgrond zou worden opgeofferd.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren