Pulsvisser biedt Mark Rutte brief aan: 'Past dit in uw klimaatbeleid?'

Pulsvisser biedt Mark Rutte brief aan: 'Past dit in uw klimaatbeleid?'
Pulsvisser biedt Mark Rutte brief aan: 'Past dit in uw klimaatbeleid?' © Omroep Zeeland
Pulsvisser biedt Mark Rutte brief aan: 'Past dit in uw klimaatbeleid?'
In de brief zegt Caljouw dat minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in zijn ogen gefaald heeft. Caljouw had samen met zijn collega-pulsvissers op meer wetenschappelijke onderbouwing gehoopt om Europa te kunnen overtuigen. Vorige week viel definitief het doek voor pulsvissers. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde in met een totaalverbod op de pulsvisserij.

Reactie Rutte

Rutte ging het gesprek aan met de vissers en noemde de brief indrukwekkend. Hij zei het ongelooflijk jammer te vinden dat het niet is gelukt om zijn Europese collega's te overtuigen van de voordelen van deze manier van visserij. Ook zei Rutte: "Ik kan jullie nu niet beloven dat ik dit Europees probleem morgen kan wegnemen. We zijn echt bezig om te kijken hoe we dit voor de sector zo kunnen laten landen dat de schade beperkt is. Maar er is schade en dan breekt je hart."
Caljouw somt in de brief de voordelen van het pulsvissen op: "minder gasolie verbranden, toekomstgericht vissen, minder bodemberoering en zo kan ik nog wel even doorgaan." De visser haakt ook in op het klimaatbeleid. "Uw minister, en daarom ook u, hebben de focus verloren op het overtuigen van de Europese Unie van deze mooie techniek. De gevolgen zijn dat wij als sector 1.000.000 liter meer gasolie gaan verbruiken per week doordat wij een oude techniek weer moeten toepassen. Past dit in uw klimaatbeleid?"
Caljouw zegt dat door het besluit van de EU om het pulsvissen te verbieden alle investeringen van de vissers verloren zijn gegaan. "Hierdoor zijn er verschillende visserijbedrijven die dicht bij de afgrond varen. Zonder uw hulp is er geen toekomst", aldus Caljouw.

Werkbezoek Mark Rutte

Mark Rutte heeft tijdens zijn werkbezoek aan Zeeland vandaag vier stops en flink wat ontmoetingen op het programma staan. Tijdens de meeste gesprekken zal het gaan over de gevolgen van de krimp. De dag van Rutte begon met een bezoek aan viskwekerij Neeltje Jans. Tussen de middag bezoekt hij een woonlocatie van Zeeuwse Gronden waar mensen met een ernstige psychiatrische aandoening beschermd en zelfstandig wonen.
Mark Rutte in Ovezande
Na de lunch is Zeeuws-Vlaanderen aan de beurt. De premier laat zich in Oostburg bijpraten over de problemen in het onderwijs.
Ondanks de vakantie is het de bedoeling dat Rutte het gesprek aangaat met leerlingen, ouders en docenten. Het werkbezoek wordt afgesloten bij Dow in Terneuzen. Daar opent Mark Rutte het nieuwe hoofdkantoor van Dow Benelux.

Lees ook: