Vissers waren helden van de Noordzee in de Tweede Wereldoorlog

Helden van de Noordzee. Dat is de titel van een tentoonstelling in het For Freedom Museum in Ramskapelle, net over de grens in Belgiƫ. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 200 vissers om toen hun schepen op een zeemijn liepen. Drie vissers kwamen uit Zeeland.

Velen van de omgekomen vissers waren Vlamingen, maar er zaten ook Zeeuwen tussen. Zoals René de Paepe uit Noordgouwen, Gustaaf Savels uit Vlissingen en Isaac Vermeule uit Terneuzen.

Allemaal helden

"Het zijn allemaal helden", zegt Christophe Floré, de curator van de tentoonstelling. "Zij gingen met gevaar voor eigen leven de zee op om ons van eten te voorzien. Velen van hen hebben dat met hun leven moeten bekopen."

"De vangsten van de vissers waren heel welkom. Want de Duitsers hadden 70 tot 80 van de landbouwopbrengsten in beslag genomen, dus er was schaarste", zegt Danny Jones van het museum For Freedom.

Nog steeds

"75 jaar na de bevrijding zijn de mijnen en bommen op de zeebodem nog steeds een bedreiging voor onze vissers. Ze vinden nog regelmatig wat in hun netten", zegt Jones. De tentoonstelling in Ramskapelle, vlakbij Knokke, is een jaar lang te zien.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Vissers Belgie Ramskapelle WO2 zeemijnen
Deel dit artikel:

Reageren