Nieuwe Sluis Terneuzen kan 100 jaar mee

De damwanden van de Nieuwe Sluis in Terneuzen worden ruim hoger dan die in de oude sluizen. Zo steken de nieuwe damwanden negen en een halve meter uit boven NAP terwijl de oude wanden zes meter boven het Normaal Amsterdams Peil uitsteken. Dit is gedaan met het oog op de stijgende zeespiegel.

Omgevingsmanager Harm Verbeek over de hoogte van de Nieuwe Sluis

Bouwput van de Nieuwe Sluis (foto: nieuwesluisterneuzen.eu)

De zeespiegel stijgt en daar is de Nieuwe Sluis op voorbereid. De komende honderd jaar zou de sluis, volgens omgevingsmanager Harm Verbeek, voorbereid moeten zijn op een eventuele stijging: "We moeten vooruit kijken en daar hebben we zowel de damwanden als de deuren flink hoger gemaakt. We hebben een aantal aannames moeten doen want we weten natuurlijk niet hoeveel de zeespiegel zal gaan stijgen."

Zaterdag is het open dag bij het complet van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Mensen die kaartjes op de kop hebben kunnen tikken voor de begeleide wandeling krijgen dan de nieuwe wanden en deur van dichtbij te zien maar ook voor de mensen die geen kaartjes hebben is er genoeg te doen volgens Verbeek."We hebben een uitgebreid zij-programma. In het Portaal van Vlaanderen kan je precies ervaren hoe het is om dit alles te bouwen. Er is veel te zien."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen klimaat Nieuwe Sluis
Deel dit artikel:

Reageren