Nieuwbouwprojecten in Vlissingen mogelijk geschrapt door koopappartementen hotel Britannia

"Potentiële kopers leggen geen half miljoen euro neer, om vervolgens een deel van de tijd niet hun appartement in te kunnen." Dat beargumenteerde projectontwikkelaar Jørgen Geurts van AVV donderdagavond aan de Vlissingse gemeenteraad. Geurts wil dat een deel van het nieuw te bouwen hotel Britannia aan de boulevard in Vlissingen permanent of deeltijd bewoond kan worden.

Als de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, levert dat twee nieuwe problemen op: het bestemmingsplan moet wéér aangepast worden én het gaat ten koste van andere bouwprojecten in Vlissingen.

Hoe Britannia er uit zou moeten gaan zien. (foto: Omroep Zeeland)

Projectontwikkelaar Jørgen Geurts van AVV gaf donderdagavond op verzoek van de gemeenteraad een presentatie over zijn plannen voor hotel Britannia. Een groot deel van de gemeenteraad had een motie ingediend omdat het inzicht wilde krijgen in de stand van zaken van het te bouwen hotel en weten waarom het allemaal zolang duurt. Het project loopt inmiddels twintig jaar.

Al twintig jaar zit er een gat in de boulevard van Vlissingen. Het 'oude' hotel Britannia sloot eind jaren negentig zijn deuren. Het leegstaande gebouw verpauperde in hoog tempo, wat een doorn in het oog was van Vlissingers die regelmatig hun traditionele rondje over de Boulevard maakten. Jaren geleden is al de hoogbouw van het hotel gesloopt. Alleen het - dichtgespijkerde - paviljoen staat er nog.

Geurts wil 83 hotelappartementen bouwen, naast de hotelkamers. Een deel voor de toeristische verhuur, de rest voor deeltijd- en/of permanente bewoning. De mensen die deze appartementen kopen kunnen gebruik maken van de luxe voorzieningen van het hotel.

AVV heeft nu te maken met een eis die de provincie stelt aan recreatieprojecten om te voorkomen dat recreatiewoningen permanent bewoond worden, de zogenaamde CBE. "De wereld is ondertussen veranderd. Mensen willen voor zo'n hoge prijs geen appartement kopen, als ze dat verplicht moeten verhuren", zei Geurts vanavond.

Projectontwikkelaar: In deze prijsklasse wil men niet dat er doordeweeks iemand anders in hun bed ligt.

Volgens het huidige bestemmingsplan moet dat nu wel, daarin staat dat recreatiewoningen niet gebruikt mogen worden voor permanente bewoning. Eigenaren moeten verplicht hun vakantiewoning verhuren. Geurts: "In deze prijsklasse wil men niet dat er doordeweeks iemand anders in hun bed ligt."

Mogelijk ten koste van andere bouwprojecten

De bouw van de hotelappartementen zou ten koste kunnen gaan van de bouw van woningen voor de middenklasse. "Dat is onze zorg", zegt wethouder John de Jonge. Daarvoor zou dus ook het huidige bestemmingsplan veranderd moeten worden, iets wat nog niet zo simpel is. "De vorige keer kostte dat ons vier jaar", reageert De Jonge.

"We hebben harde afspraken met elkaar gemaakt waar we wat gaan bouwen. Als deze plannen ten koste gaan van ons woningcontingent en de bouw van betaalbare woningen voor de middenklasse, dan zet ik daar toch wel grote vraagtekens bij."

De plek waar hotel Britannia ooit stond en moet komen. (foto: Omroep Zeeland)

De Jonge: "Wat ons betreft ligt het heel eenvoudig: als AVV bouwt binnen het huidige bestemmingsplan, dan kunnen ze wat ons betreft morgen al beginnen. Geurts loopt nu tegen een aantal zaken aan, waaronder de financiering, en hij wil het gebouw een andere invulling geven."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen boulevard AVV Hotel Britannia
Deel dit artikel:

Reageren