400 nieuwsgierigen snuffelen in, op en rond de Nieuwe Sluis

400 nieuwsgierigen snuffelen in, op en rond de Nieuwe Sluis
400 nieuwsgierigen snuffelen in, op en rond de Nieuwe Sluis © Omroep Zeeland
400 nieuwsgierigen snuffelen in, op en rond de Nieuwe Sluis
De eerste halte: Vanaf het voor iedereen toegankelijke uitkijkplatform werd uitleg gegeven over de bouwplaats. Medewerkers legden uit hoe het sluizencomplex er uiteindelijk uit gaat zien. En ze waarschuwden ook alvast de fietsers, want de bruggen over de sluis komen een stuk hoger te liggen dan die van de al bestaande sluizen, dat betekent dus klimmen.

Sluiskolk in wording

Hierna begon hetgeen waar iedereen voor gekomen was; een kijkje vanaf de andere kant van de hekken die nu al een klein jaar een groot deel van sluizencomplex sieren. Langs en door de sluiskolk in wording. Het is voor veel van de aanwezigen bijna niet te bevatten dat hier over een paar jaar zeeschepen varen. Joekels van zeeschepen, soms wel meer dan tweehonderd meter lang.
Uitleg wordt er gegeven over diepwanden, bentoniet, de sterkte van het beton en trekankers die de wanden op zijn plaats houden. Dit is meteen ook de plek waar de kenners onder de bezoekers zich onderscheiden van de leken.
'Ik heb nog een boek vol met vragen'
De tocht gaat verder langs nog meer damwanden, betonconstructies en de betoncentrale die al het beton voor de te bouwen sluis produceert. Er is veel voorstellingsvermogen voor nodig om een voorstelling te kunnen maken van hoe de sluis er straks daadwerkelijk uit komt te zien. Kwestie van regelmatig terugkomen.
Rondleiding gemist of nog een keer op de bouwplaats kijken? Omroep Zeeland kreeg eerder deze week al een privé-rondleiding over het terrein.
Laat je in acht minuten rondleiden over het bouwterrein van de Nieuwe Sluis

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>