Bergsediepsluis wordt geïnspecteerd voor groot onderhoud

Twee dagen lang heeft Rijkswaterstaat de Bergsediepsluis in de Oesterdam helemaal doorgelicht. Dat is ter voorbereiding van een grote renovatie van de sluis die in het najaar van 2020 gaat plaatsvinden.

"Bij deze sluis moet vrij veel gebeuren. Alles waar een draadje aan zit moet eruit", legt Frank Leeman van Rijkswaterstaat uit. Hij overziet de inspectie als technisch manager. "De complete bediening en besturing wordt vervangen." Daarnaast gaan de sluisdeuren eruit voor een schilderbeurt en ook de aandrijfsystemen worden gerenoveerd.

Ook onder water

Een constante stroom aan luchtbelletjes uit de sluis verraadt dat daar een duiker aan het werk is. "Op dit moment is hij de wand van de sluis aan het bekijken." De duiker kijkt dan wat de staat is van de betonnen sluiswand, de metalen trappen en de mechanische onderdelen van de sluis.

Naast de sluis staat een reservedeur. Samen met de twee gebruikte deuren krijgt die ook een onderhoudsbeurt en een nieuwe verflaag. Omdat de sluis zoet en zout water scheidt, kunnen de deuren er niet tegelijk uit.

De reservedeur die naast de Bergsediepsluis staat (foto: Omroep Zeeland)

De bewoners van de sluis laten de vele bezoekers hun gang gaan. Op de sluisdeuren hebben meerdere duivenparen hun nesten gebouwd. Als het werk in het najaar van 2020 begint moet Rijkswaterstaat ook rekening houden met deze sluisbewoners. Voor het onderhoud wordt er daarom ook ecologisch onderzoek gedaan zodat Rijkswaterstaat weet welke dieren er mogelijk zitten en hoe ze daar rekening mee moeten houden.

Duiven die hun nest hebben op de sluisdeuren van de Bergsediepsluis (foto: Omroep Zeeland)

Tijdens de werkzaamheden volgend jaar gaat de sluis voor het scheepvaartverkeer voor een langere periode dicht. De sluis wordt vooral door de recreatievaart gebruikt. Welke impact de werkzaamheden op het wegverkeer gaan hebben, is nog niet duidelijk. Rijkswaterstaat denkt wel dat automobilisten om moeten gaan rijden. Dat zal vermoedelijk een kortere afsluiting zijn dan voor het scheepvaartverkeer, maar hoe lang dat gaat duren is nog niet bekend.

Eerste van een reeks

Het team van Leeman is nu nog bezig met de Bergsediepsluis, maar er volgen de komende jaren nog meer sluizen. Ze gaan hierna door naar de Zandkreeksluis, de Grevelingensluis, de Roompotsluis en de sluizen bij Hansweert. De komende tijd zal Rijkswaterstaat ook nog op andere plekken gaan renoveren. Er komt nu relatief veel onderhoud aan omdat veel van deze bouwwerken ongeveer even oud zijn.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren