Directeur Westerschelde Ferry: 'Kapotte veerboot kan niet sneller gerepareerd worden'

De kapotte veerboot Willem-Alexander kan niet sneller gemaakt worden, reparatie duurt de geplande twee maanden. Dat zegt directeur Martin Martens na kritiek van Statenfractievoorzitter François Babijn van de Partij voor Zeeland.

Westerschelde Ferry (foto: Anne-Marie van Iersel)

Babijn heeft technische informatie ingewonnen en volgens hem kan de veerboot in een week gerepareerd worden. De Prins Willem-Alexander werd op 8 augustus uit de vaart gehaald nadat een generator die de schroef aandrijft was vastgelopen.

Volgens Martens wordt er met man en macht gewerkt om de veerboot zo snel mogelijk in de vaart te krijgen, "maar we kunnen geen ijzer met handen breken." De directeur zegt dat er ook een instantie meekijkt en controles uitvoert. "Naast de reparatietijd heb je ook te maken met een keuringsinstanties die langs moeten komen en röntgenfoto's die van de as gemaakt moeten worden."

Oorzaak nog niet bekend

Daarnaast moet ook de oorzaak van de kapotte generator nog steeds achterhaald worden. De directeur zegt dat het onderdeel wel gerepareerd kan worden en worden teruggeplaatst in de boot, "maar dan loop je wel het risico dat na 2.700 draaiuren weer gebeurt en dat willen we natuurlijk ook voorkomen." Voor het onderzoek naar de oorzaak worden onderdelen naar een gespecialiseerde firma opgestuurd voor analyse. "Dat moet gepland worden. Het is niet zo dat als je met je vingers knipt, er een bureau bij je op de stoep staat."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren