'Kans op aanvaringen Westerschelde neemt toe door plannen Antwerpen'

Het provinciebestuur maakt zich zorgen over de uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen. Tegen 2026 wordt de containercapaciteit daar met bijna de helft uitgebreid. Volgens het provinciebestuur wordt het dan op piekmomenten op de Westerschelde wel heel erg druk en neemt daardoor de kans op aanvaringen toe.

De haven van Antwerpen (foto: Omroep Zeeland)

Ook maakt de provincie zich druk om de luchtkwaliteit. De extra schepen zullen extra uitstoten en dat kan schadelijke zijn voor de natuur op de Westerschelde (de schorren) en voor de lucht erboven.

Zorgen om kwaliteit water

De laatste grote zorg die het provinciebestuur richting Vlaanderen uit, gaat over de waterkwaliteit van de Westerschelde. Verantwoordelijk provinciebestuurder Anita Pijpelink: "Er zal meer gebaggerd worden. Dat betekent troebel water. En dat doet iets met de algengroei en dus uiteindelijk met de waterkwaliteit."

Pittige brief

Alle zorgen van het provinciebestuur zijn in een brief gebundeld en gestuurd naar de Vlaamse overheid. Daarin staat ook heel duidelijk dat er geen sprake kan zijn van een verruiming van de vaargeul. "Het is best een pittige brief," aldus Pijpelink.

Provinciebestuurder Anita Pijpelink: We maken ons zorgen over het aantal schepen tijdens piekmomenten

'Niet hard tegen hard'

Pijpelink zegt dat de Zeeuwse overheid vaak en op en prettige manier praat en overlegt met het Antwerpse havenbestuur en de Vlaamse overheden. "Het heeft geen zin om hard tegen hard te gaan, we hebben elkaar nodig." Ze zegt verder het dossier goed in de gaten te zullen houden en te wachten op een reactie vanuit Vlaanderen op de zorgen vanuit Zeeland.

Nieuw dok op Linkeroever

De containercapaciteit van de Antwerpse haven wordt uitgebreid, met bijna 50 procent. Concreet betekent dat dat in totaal meer dan zeven miljoen containers extra geplaatst kunnen worden. Er komt een nieuw dok op Linkeroever. Daarnaast komen er op enkele bestaande dokken ook extra kades om schepen te laten aanmeren en containers te laden en te lossen.

Het dorp Doel wordt voorlopig gespaard en verdwijnt dus niet.

Meer over dit onderwerp:
haven antwerpen provinciebestuur uitbreiden
Deel dit artikel:

Reageren