Vervuilde grond in zeedijk Perkpolder mag blijven liggen: 'Geen gevaar voor mens en dier'

Containerschip vaart voorbij Perkpolder
Containerschip vaart voorbij Perkpolder © Omroep Zeeland
In de zeedijk zelf zijn wel verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gevonden. Bijvoorbeeld van arceen. Maar door de dikke kleilaag (80 cm) die er bovenop ligt, kan dat geen kwaad, zegt Erik Mostert van Rijkswaterstaat. Op de vraag of hij daar met een gerust hart zou wonen, antwoordt hij: "Ik zou er durven te wonen en ook met een gerust hart mijn hond durven uit te laten. Al zal hij niet drinken uit de kwelsloot achter de dijk, want die is zout."
Erik Mostert (Rijkswaterstaat): vervuilde grond in zeedijk Perkpolder niet gevaarlijk voor mens en dier

Net zo stevig als zand

Ook is de sterkte van de dijk in orde, stelt Mostert. Volgens het onderzoek is de thermisch gereinigde grond gebruikt bij Perkpolder net zo stevig als zand en daardoor ook veilig. Ook daar plaatsten omwonenden eerder vraagtekens bij.

275.000 m3 vervuilde grond

Voor de aanleg van de zeedijk is in 2014 is thermisch gereinigde grond, 275.000 m3, gebruikt. Dat is grond die onder hoge temperaturen voor het grootste deel schoongemaakt wordt. Maar bij de grond die in Perkpolder is gebruikt is er kennelijk iets misgegaan. Uit eerder onderzoek blijkt dat er bijvoorbeeld te hoge concentraties calcium in de grond aanwezig zijn en dat de ph-waarden te hoog zijn. Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld om te kijken hoe dat kan.

Onrust over vervuiling

De vervuiling in de kwelsloot bij de zeedijk in Perkpolder zorgde voor onrust op een informatieavond vorig jaar. Mensen vroegen zich af of ze hun hond nog wel in het water kunnen laten zwemmen. Deltares en het RIVM verzekerden toen dat de sloot niet voor gevaar zorgt, maar veel omwonenden geloofden dat niet. "Mijn hond zwemt er vaak in", zei een aanwezige toen. "Straks heb ik pech en gaat mijn hond dood." Ook Rijkswaterstaat zegt dat de onrust niet nodig is. De kleilaag is zo dik, dat er geen gevaarlijke hoeveelheden stoffen doorsijpelen, stelt Mostert.

Dijk Spakenburg wordt afgegraven

Bij een dijk in Spakenburg is ook thermische gereinigde grond gebruikt. Die dijk wordt nu afgegraven, dat kost 20 tot 30 miljoen euro. De dijk bleek ernstiger verontreinigd dan gedacht en boeren in de omgeving hadden last van een verhoogde kalversterfte. Rijkswaterstaat Zeeland durft geen vergelijking tussen de twee situaties te maken. Duidelijk is wel dat de gebruikte grond op beide plekken van hetzelfde bedrijf afkomstig is. "Wij kijken op basis van dit onderzoek en daarbij blijken de risico's erg klein."
De komende vijf jaar zal Rijkswaterstaat wel de kwaliteit van het grondwater bij de zeedijk bij Perkpolder in de gaten houden.