Touba moskee in Vlissingen 'niet extremistisch'

De Touba Moskee in Vlissingen (archieffoto)
De Touba Moskee in Vlissingen (archieffoto) © Omroep Zeeland
De moskee werd in de reportage gelinkt aan een imam die gezien wordt als één van de grondleggers van het salafisme in Nederland, Abdillaah Bouchta. Volgens een woordvoerder van de stichting Touba Moskee heeft die imam inderdaad vier jaar geleden lezingen gehouden in Vlissingen, maar brak het gebedshuis met de imam vanwege zijn denkbeelden.

'Dit is niet de praktijk in onze moskee'

"Wij distantiëren ons van elke vorm van opruiende of extremistische taal of oproepen tot onverdraagzaamheid in onze moskee", schrijft het bestuur in de verklaring. Het bestuur zegt geschrokken te zijn na de bevindingen van NRC en Nieuwsuur. In de reportage werd gesteld dat kinderen op salafistische moskeescholen leren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren zij zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid.
Zulke praktijken komen in de moskee in Vlissingen niet voor, schrijft het bestuur. "Verdraagzaamheid en het in elkaars waarde laten, ongeacht welk geloof je aanhangt vinden wij een groot goed." Volgens het bestuur draaien de lessen die de kinderen op de Vlissingse moskee krijgen om drie zaken: Arabisch leren, verzen uit de Koran memoriseren en de beginselen van de geloofspraktijk.
We zijn alert op ongewenste ontwikkelingen binnen onze gemeenschap.
Het bestuur van Stichting Touba Moskee in Vlissingen
"Als moskee bestaan we nu ongeveer 40 jaar, de contacten met politie, gemeente en andere organisaties zijn goed en we zijn alert op ongewenste ontwikkelingen binnen onze gemeenschap." Als het bestuur signalen binnenkrijgt van extremistische trekken, wordt er ingegrepen zegt het bestuur. "Eerst door onszelf met een gesprek. Levert dat niets op, dan melden we dit bij de politie en de burgemeester."