Is samenwerken de oplossing voor het lerarentekort?

De opleiding pabo van de Hogeschool Zeeland (HZ) en onderwijskoepels in de provincie gaan nog meer samenwerken in de strijd tegen het lerarentekort. Zo moet volgend jaar de opleidingsschool Zuid-West van start gaan, de hoop is dat daardoor de negatieve cijfers keren.

"Het is een samenwerkingsverband van bijna alle besturen in Zeeland, West-Brabant en Goeree-Overflakkee. En de bedoeling is dat studenten vanaf hun eerste jaar veel meer in de basisschool aanwezig zijn en daar ook gaan leren", zegt Rinke van Hell. Sinds twee weken is zij de nieuwe opleidingscoördinator van de pabo aan de HZ. Het project moet gaan leiden tot meer aanmeldingen bij de pabo.

Liever in de praktijk bezig zijn

Een goed idee vindt eerstejaars pabo-student Rick van den Bergen. "Ik merk dat ikzelf liever in de praktijk bezig ben en je ziet dan ook gelijk hoe het er in de praktijk aan toe gaat. En de stof die je op school leert kun je dan ook gelijk toepassen."

Die wens hebben meer studenten en volgens Van Hell levert dat ook een betere aansluiting op na hun studie. "Het is dan niet meer zo dat je, je theorie krijgt op de HZ en je stageloopt op een basisschool. Nee je gaat daar ook leren en theorie krijgen. Dus theorie en praktijk worden beter op elkaar aangesloten." En dat betekent voor studenten dat ze nog meer stage kunnen gaan lopen. Binnenkort moet er meer duidelijkheid komen over welke basisscholen eraan mee gaan werken.

Lees ook:

Reageren