Vlissings gemeentearchief verkast naar Middelburg

De gemeenteraad Vlissingen heeft vanavond tijdens de raadsvergadering besloten dat het gemeentearchief het beste kan verhuizen naar het Zeeuws Archief in Middelburg. Dit is volgens de Raad niet alleen kostenbesparend, maar ook de werkgelegenheid blijft behouden voor de huidige werknemers.

Wethouder Rens Reijnierse licht het raadsvoorstel over de verhuizing van het gemeentearchief naar het Zeeuws Archief toe (foto: Omroep Zeeland)

"Medewerkers bij het gemeentearchief doen hun werk prima, maar we ondersteunen ze te weinig door te weinig middelen aan te reiken waardoor ze hun taak minder goed kunnen uitvoeren", zegt Rens Reijnierse. Drie van de vier vrijwilligers gaan volgens Reijnierse binnenkort ook met pensioen en dat zou betekenen dat hij die in de huidige situatie moet vervangen. "Het is lastig om vervangers te vinden met dezelfde deskundigheid dus dat kost tijd en geld terwijl dat in het Zeeuws Archief niet hoeft omdat daar genoeg vakgenoten rondlopen."

Emotionele elementen

Toch waren er ook een aantal oppositiepartijen waaronder de ChristenUnie. "Het gemeentearchief is de ziel van onze stad en anders blijft er alleen een leeg hart over. Door het archief weg te geven voelt als iets weggeven dat van jezelf is", zegt fractievoorzitter Coen van Dalen. Reijnierse kan zich daar wel in vinden. "De geschiedenis naar een andere stad verplaatsen is moeilijk, maar we mogen blij zijn dat het Zeeuws Archief zo dichtbij is en de archiefstukken zullen daar onder betere conditie bewaard blijven", aldus Reijnierse.

De gemeenteraad heeft besloten dat het archief naar Middelburg gaat

Eerder had oud-archivaris Adri Meerman een brief geschreven aan de gemeenteraad waarin hij zijn verdriet uitte als het gemeentearchief aan de Hellebardierstraat opgeheven zou worden. "Ik ben al 34 jaar betrokken bij het gemeentearchief dus ik vind het heel moeilijk", zegt Meerman. "Aan de andere kant is het geen verrassende uitkomst voor mij omdat de coalitie voorstander is. Ik ben in ieder geval blij dat ik ben gekomen naar de raadsvergadering want je strijdt weleens een keer en verliest soms wat, maar ik heb mijn best gedaan", aldus Meerman.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren