Nieuw stikstofrekenmodel moet impasse bouwprojecten doorbreken

Een deel van de bouwprojecten die zijn stilgelegd door de stikstofuitspraak van de Raad van State, kunnen binnenkort mogelijk toch weer doorgaan. Het kabinet komt met een nieuwe rekenmethode die het verlenen van vergunningen voor kleine projecten weer mogelijk maakt. In Zeeland liggen er 618 projecten stil door de stikstofuitspraak.

Bouwproject in Cadzand-Bad, archief (foto: Omroep Zeeland)

De Raad van State zette in mei een streep door het Nederlandse stikstofbeleid en dus ook door de rekenmethode die in het verleden werd gehanteerd. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) biedt niet genoeg bescherming aan zogenoemde Natura 2000-gebieden, oordeelde de Raad van State.

Nieuwe rekemethode

Deze nieuwe rekenmethode, de zogeheten AERIUS Calculator, moet dat probleem verhelpen. Projecten waarvan met deze methode kan worden bewezen dat ze de natuur niet raken, komen in aanmerking voor een vergunning. Vanaf maandag 16 september kunnen initiatiefnemers gebruikmaken van de nieuwe rekentool, zegt landbouwminister Carola Schouten.

Volgens de minister is dit slechts een tijdelijke oplossing. In de toekomst is een betere aanpak van stikstofuitstoot noodzakelijk. "De uitspraak van de Raad van State laat zien dat er voor het herstel van onze natuur nog flinke stappen nodig zijn", aldus Schouten. Maar makkelijke oplossingen zijn er niet voor de stikstofproblematiek, erkent de minister.

Duizenden projecten op de tocht

Landelijk staan er duizenden projecten de uitspraak van de Raad van State op de tocht. Het kabinet ziet het nieuwe rekenmodel als stap om de eerste projecten weer te laten starten. Maar de nieuwe rekentool biedt slechts uitkomst aan een beperkt deel van de projecten. Hoeveel van 618 Zeeuwse projecten die nu stilliggen, waaronder de bouw van de Marinierskazerne in Vlissingen, geholpen zijn door de nieuwe rekentool is nog onbekend.

Om te voorkomen dat veel bouwplannen door het vonnis lange tijd stil blijven liggen, laat Schouten onderzoek doen naar mogelijke oplossingen op de lange termijn door oud-minister Johan Remkes. Hij komt naar verwachting eind september met de resultaten van zijn onderzoek.

Stikstofuitstoot

De overheid moet volgens minister Schouten overigens 'per project' kijken wat er door kan gaan. Verder wil Schouten "fundamenteler kijken hoe we ervoor gaan zorgen dat de stikstofuitstoot wordt verminderd". Waar wel stikstof wordt uitgestoten, moet vooral worden gezorgd dat de uitstoot de natuur niet schaadt.

Milieu-organisatie Greenpeace en regeringspartij D66 hebben voorgesteld om de veestapel drastisch te laten inkrimpen, om zo de stikstofuitstoot flink te verminderen. Minister Schouten en boerenorganisatie LTO hebben al aangegeven dat zij tegen deze voorgestelde maatregel zijn. Hoe de stikstofuitstoot volgens hen dan wel verminder moet worden, is onduidelijk.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren