Nieuw: vakopleiding restauratie. En dat is meer dan welkom in Zeeland met al die monumenten

Oostkerk in Middelburg
Oostkerk in Middelburg © Omroep Zeeland
Op de specialistische opleiding leren studenten om monumenten op verantwoorde wijze, naar de ERM-richtlijnen, monumenten te restaureren en onderhouden. De studenten komen een middag en avond per week naar Goes voor de lessen en kunnen aan het einde van het schooljaar een certificaat op MBO-4-niveau halen. De cursus wordt verzorgd door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
Kennis van de bouwgeschiedenis is een belangrijk onderdeel. "Welke kapconstructies zie je in welke tijd?", geeft opleidingscoördinator Jos Jansen als voorbeeld, "En waarom zie je eikenhout in de zestiende eeuw en grenen in de zeventiende eeuw?"

Geen purschuim en geen kit

Grondregel van restaureren en onderhouden van monumenten wordt erin gehamerd: zoveel mogelijk herstellen en in oude staat terugbrengen en zo weinig mogelijk vernieuwen. Purschuim en kit zijn vandaag de dag alomtegenwoordig, maar bestonden vroeger niet. Restaureren betekent zoveel mogelijk oude materialen gebruiken.
Monumentenstad Zierikzee
Monumentenstad Zierikzee © Omroep Zeeland
Werken met oude materialen en oude bouwtechnieken vraagt specialistische kennis. Kalkmortel bijvoorbeeld om mee te metselen. "In Zeeland moet je rekening houden met zout in de lucht", legt Jos Jansen van het Centrum erfgoedopleidingen uit, "Dat vraagt een andere kalkmortelverhouding. En de hardheid van de steen bepaalt ook de hardheid van de mortel."

Niet meer naar de Achterhoek

Voorheen moesten cursisten voor deze opleiding naar de Achterhoek of Nieuwegein. "Veel vaklieden zitten daar niet op te wachten", vertelt Ruth Kas van Bouwmensen Scholing Zuid-West. "We zijn met een aantal bouwbedrijven om tafel gaan zitten en hebben het nu met elkaar naar Zeeland weten te halen."
De opleiding kent twee richtingen: Specialist Restauratie Timmeren en Specialist Restauratie Metselen. Praktijkopdrachten voeren studenten uit tijdens hun reguliere werk bij restauratie bouwbedrijven. De opleiding kost 3850 euro per student en wordt in de meeste gevallen betaald door de werkgever. De provincie Zeeland wil 25.000 euro aan de nieuwe opleiding meebetalen.