Reimerswaal wil zonneparken clusteren

Zonneparken moeten niet dwars door de gemeente Reimerswaal worden gebouwd, maar op vaste plekken waar de parken zoveel mogelijk geclusterd worden. Dat stelt verantwoordelijk wethouder Jaap Sinke voor. De gemeenteraad heeft een week geleden ingestemd met de komst van twee zonneparken van samen 28 hectare.

Reimerswaal wil zonnepanelen (foto: Omroep Zeeland)

De twee zonneparken komen in de Eerste Bathpolder (7 hectare) en Kreekrakpolder (21 hectare) bij Rilland. Wethouder Jaap Sinke: "Reimerswaal ligt uitermate gunstig voor wind- en zonne-energie. Dus ik begrijp de aanvragen wel."

Vruchtbare grond

Tegelijkertijd stelt hij dat de initiatieven voor zonneparken zoveel mogelijk geclusterd moeten worden. "Dat bleek ook tijdens de laatste raadsvergadering. Verschillende raadsleden hebben er moeite mee dat vruchtbare landbouwgrond wordt opgeofferd voor zonnepanelen. Door de zonneparken te clusteren, voorkom je dat er dwars door de gemeente op verschillende plaatsen verschillende zonneparken komen."

Overigens verwacht Sinke niet dat er behalve dit initiatief van de twee parken van het bedrijf ZonXP nog veel zullen volgen op korte termijn. "Aan het gestelde aandeel windmolens voldoen we ruim en ook qua zonne-energie zetten we na dit initiatief alles even 'on hold.'

Vergister

ZonXP wil voor een deel zonnepanelen gaan plaatsen aan de Eerste Bathpolder. Op diezelfde plek zijn ook plannen voor een biovergister. Omwonenden vrezen geluid- en stankoverlast als die vergister van energiebedrijf ENGIE er komt. Het is nu nog niet duidelijk of de vergister er wel of niet komt. Sinke: "Dat ligt bij de provincie."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
zonnepark rilland eerste bathpolder
Deel dit artikel:

Reageren