HZ studenten maken binnenhaven Vlissingen schoon

Een groep studenten van de HZ in Vlissingen, maakt al een jaar lang de binnenhaven, het Kanaal door Walcheren het strand van Vlissingen schoon. Volgens organisator Ingrid de Vries van het HZ Greenoffice is dit na een jaar nog steeds hard nodig: de havenmeester en gemeente kunnen het niet alleen.

Ingrid de Vries en haar collega van het HZ Greenoffice (foto: Omroep Zeeland)

Gewapend met een afvalknijper en grote vuilniszak gaan de studenten op pad. Deze week zijn er acht studenten op de schoonmaakochtend afgekomen. Anne, studente watermanagement in Middelburg, is er voor de tweede keer bij: "Ik hoorde in de introductieweek iets over deze opruimgroep en ik wilde wel meehelpen met opruimen. Ik vind het leuk om te doen en kan er studiepunten voor krijgen. Maar eigenlijk ben ik niet zo netjes hoor, mijn kamer thuis is echt een rotzooi.''

De studenten maken overigens niet alleen schoon. Ze doen dit samen met vrijwilligers van burgerinitiatief 'Doe mee, verlos de zee' en met de gemeente Vlissingen.

Studenten kunnen zien hoe ernstig het probleem is

De Vries geeft zelf les aan de HZ als docent circulaire economie. Door studenten te laten helpen met het afval opruimen kan ze laten zien hoe ernstig het plasticprobleem is. Ook probeert ze haar studenten bewust te maken van hun eigen plasticgebruik.

Maar natuurlijk is het ook vooral goed voor het milieu. Door al het afval wordt het water vies en stikken de vissen en vogels in dopjes en stukjes plastic. Zelfs de havenmeester kan door al het afval zijn werk niet meer doen, aangezien het visdraad om de schroef van zijn bootje draait.

De groep maakt elke week schoon, afwisselend bij de kade, de binnenhaven en op het strand. Vlissingen is al een stuk schoner dan eerst, maar volgens Monique Jankovski van burgerinitiatief 'Doe mee, verlos de zee' moeten de studenten vooral blijven opruimen: de schone kade en binnenhaven slibben vanzelf weer vol met nieuw afval.

In gesprek met de deelnemers en organisatoren van de HZ Cleanup

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
afval vlissingen hz binnenhaven
Deel dit artikel:

Reageren