Minister: Zelf medicinale wiet kweken blijft verboden

Minister: Zelf medicinale wiet kweken blijft verboden
Minister: Zelf medicinale wiet kweken blijft verboden © ANP
Minister Bruins voor Medische Zorg
Minister Bruins voor Medische Zorg © ANP Foto
De minister schrijft dit in antwoorden op Kamervragen van D66-kamerlid Vera Bergkamp. Ze stelde de vragen mede naar aanleiding van de uithuiszetting van Philippe Rotthier uit Terneuzen. Hij werd eerder dit jaar door de burgemeester van Terneuzen uit zijn huis gezet, vanwege de vondst van veertig hennepplanten in zijn huis. De hennep gebruikte Rotthier als medicijn tegen zenuwpijn. De rechter floot de burgemeester later terug.
Deze uitspraak heeft volgens de minister geen invloed op het bestaande beleid, omdat de uitspraak ging over de bestuurlijke bevoegdheid van de burgemeester om iemand uit zijn huis te mogen zetten.

Bij andere medicijnen ook niet toegestaan

Volgens Bruins kan het voorkomen dat een medicijn niet of niet voldoende helpt, maar "ook dan kan het niet zo zijn dat het geneesmiddel thuis gemaakt wordt en toegestaan wordt, omdat het volgens de patiënt beter werkt."
Bruins zegt verder dat het huidige beleid als doel heeft dat de medicinale wiet 'van farmaceutische en constante kwaliteit via de apotheek op recept wordt verstrekt'. Het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) regelt en controleert de medicinale wietteelt in Nederland.

Wietolie

Het BMC is bereid om met patiënten en patiëntenverenigingen in gesprek te gaan om het bestaande aanbod tegen het licht te houden. Het bureau heeft ook aangegeven dat iedere bereidingsapotheek in Nederland wietolie in alle soorten verhoudingen kan maken, zoals de patiënt wenst.

Lees ook: