Minder meldingen drugsoverlast in Zeeuws-Vlaanderen

In Zeeuws-Vlaanderen zijn vorig jaar 795 meldingen van drugsoverlast binnengekomen, dat zijn er 35 minder dan in 2017. De meldingen gingen over hennepteelt, gebruikersoverlast en dumping van drugsoverval. Dat blijkt uit cijfers van het project Houdgreep, een samenwerkingsverband tussen de Zeeuwse-Vlaamse gemeenten, woningcorporaties, politie en justitie.

Hennepkwekerij (archief) (foto: Politie Zeeland)

Van de drugsmeldingen hadden er 185 te maken met hennepteelt, 47 keer moest er opgetreden worden. Bij alle invallen en ontmantelingen werden in totaal 2.342 wietplanten gevonden, in beslag genomen en vernietigd. Ten opzichte van afgelopen jaren nam het aantal ontmantelde kwekerijen iets af: van 2013 tot en met 2017 lag het gemiddelde op 57. Vorig jaar werden 51 kwekerijen ontmanteld. De drie Zeeuws-Vlaamse burgemeesters hebben naar aanleiding van de drugsvondsten vorig jaar 22 panden gesloten.

Naast de hennepplanten werd vorig jaar 18 kilo losse hennep, 848 gram hasj, 332 gram cocaïne, 99 gram heroïne, 97 gram MDMA, 473 XTC-pillen, 2.946 gram amfetamine-speed in beslag genomen in Zeeuws-Vlaanderen. Op vijf locaties werd afval gevonden dat vermoedelijk met de productie van synthetische drugs had te maken.

De meldingen over drugsoverlast zijn op verschillende manieren binnengekomen, bijvoorbeeld telefonisch of via een formulier op de website van de politie. Ook waarnemingen die door politieagenten zijn gedaan -339 in totaal- worden bij de meldingen opgeteld.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen drugs
Deel dit artikel:

Reageren