Urk komt met 'tegengeluid' en geeft Michiel de Ruyter prominente plek in nieuwe wijk

Terwijl in verschillende landen discussie is ontstaan over straten en gebouwen die vernoemd zijn naar zeehelden en het Amsterdam Museum de term 'Gouden Eeuw' in de ban doet, geeft Urk Michiel de Ruyter een prominente plek in een nieuwe wijk. Dat schrijft regionaal dagblad De Stentor.

Standbeeld Michiel de Ruyter (foto: Tanja van Eenennaam)

Eef de Vries, woordvoerder van de gemeente Urk, laat tegenover de krant weten dat de plattegrond met straatnamen voor de nieuwe wijk nog niet helemaal klaar is, maar dat Michiel de Ruyter wel genoemd wordt. "We hebben het al over de Michiel de Ruyterbrug en de Michiel de Ruyterallee, zegt de woordvoerder. "Hij wordt de vader des vaderlands genoemd hè, De Ruyter krijgt een prominente plek in de wijk."

Behalve de Ruyter zijn straks ook de namen van andere zeehelden op straatnaamborden op Urk te zien, zoals De Ruyters rechterhand Aert van Neslaan, Piet Hein, Witte de With, Maarten Harpertszoon Tromp en Jacob van Heemskerck.

Plan voor standbeeld De Ruyter

Het initiatief om zeehelden met een straatnaam te eren is een intiatief van raadslid Jan Kofferman van Hart voor Urk. "Deze mannen mogen niet worden vergeten", zei hij toen tegen de Stentor. Later ontstond commotie nadat door een tiener een inzamelingsactie werd gehouden voor een standbeeld van De Ruyter op Urk. Razendsnel werd dat gevolgd door een oproep van mensenrechtenactiviste Astrid Essed om het standbeeld neer te halen. Het standbeeld komt er voorlopig niet, de inzamelingsactie is blijven steken op 110 euro.

Die commotie was voor Urk geen reden om de namen van zeehelden overboord te gooien voor de nieuwe wijk. "Ach iedereen heeft een zwart randje", zegt De Vries. "Dit is een tegengeluid. Wij eren mensen die iets voor Nederland betekend hebben."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Michiel de Ruyter Urk
Deel dit artikel:

Reageren