Getijdenduiker in natuurgebied Waterdunen wordt volop getest

Het in- en uitstromen van zeewater in gebied Waterdunen bij Breskens wordt volop getest met de getijdenduiker. Over enkele maanden stroomt hier twee keer per dag water door zodat een getijdengebied ontstaat met zilte natuur.

In de testfase van naar schatting zo'n vier maanden wordt gekeken hoe hoog het water op bepaalde meetpunten staat en met welke snelheid het water in- en uitstroomt. Dit is belangrijke informatie voor de bediening van de getijdenduiker. Daarnaast wordt er gekeken of de steenbestorting die voor de duiker ligt goed op zijn plaats blijft.

Kokers

De getijdenduiker bestaat uit vier kokers die door de dijk heen lopen. De eerste koker zorgt voor de afvoer van polderwater. De andere drie kokers zorgen ervoor dat het water vanuit de Westerschelde met eb en vloed het natuurgebied in- en uitstroomt. Elke koker heeft twee schuiven. Hoe verder die schuiven openstaan, hoe meer water het gebied binnenkomt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de getijdenduiker automatisch bediend wordt.

Natuurgebied Waterdunen in Breskens (foto: Omroep Zeeland)

De officiële opening van de getijdenduiker is donderdag 26 september en het comité Red Onze Polders en Vrienden Van Waterdunen NEE!!! hebben aangekondigd actie te voeren op deze dag. Ook heeft de Partij voor Zeeland inmiddels aan de provincie vragen gesteld over de veiligheid van de getijdenduiker.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren