Philippine herdenkt oorlog en viert 75 jaar bevrijding

Philippine herdacht vandaag de bevrijding van donderdag 21 september 1944. Daarmee was heel Oost-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. De Duitsers trokken zich terug in West-Zeeuws-Vlaanderen, maar niet voor ze de kerktoren van Philippine opbliezen met dynamiet. De toren luidde daarom vandaag precies om half 5 de klokken, ter nagedachtenis aan dat moment.

Na het Wilhelmus worden tientallen namen opgelezen van omgekomen burgerslachtoffers en militairen, gevolgd door de Last Post. Ineens een hard geluid. Het orgel is aangeslagen en een muzikant slaat hard op een trommel. Het is 18.50 uur, exact hetzelfde tijdstip dat de Duitsers de kerk opbliezen.

"Het gaf een enorme knal", zegt Tonnie van Dixhoorn, destijds 12 jaar oud. Tijdens de herdenkingsdienst speelt Van Dixhoorn het Zeeuws-Vlaams volkslied op het orgel. Toen in 1944 de vaste organist niet kwam opdagen voor de kerkdienst, bespeelde Van Dixhoorn het orgel. "Die muziek zit in je, er gaat geen week voorbij dat ik niet blijf oefenen." Het Zeeuws-Vlaams volkslied wordt een tweede keer ingezet en alle aanwezigen zingen uit volle borst mee.

Tonnie van Dixhoorn bespeelt het orgel in Philippine (foto: Omroep Zeeland)

Philippine werd bevrijd door Poolse militairen en de 4e Canadese pantserdivisie. Daarom zijn bij de herdenking vertegenwoordigers van de Canadese ambassade aanwezig en de dienst wordt afgesloten met het Canadees Volkslied, O Canada.

Vijf dagen

In totaal duurde de bevrijding van Oost-Zeeuws-Vlaanderen vijf dagen. Naast Philippine werden ook Axel en Hoek bevrijd op 21 september. Jan Platteeuw uit Hoek maakte dat als tiener bewust mee Hem is vooral bij gebleven dat het stil en rustig was en dat de lokale dames met de bevrijders dansten. Kijk hieronder naar zijn verhaal.

Lees ook:

Reageren