Drie mannen aangehouden voor dood na healingsessie IJzendijke

In de zaak van de man die vermoedelijk overleed nadat hij een healingsessie in IJzendijke bijwoonde, zijn drie mannen aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van het slachtoffer. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De auto waarmee de man van IJzendijke naar het ziekenhuis in Oostburg werd gebracht. (foto: HV Zeeland)

Het OM wil nog niks zeggen over de identiteit van de mannen. Eerder meldde de politie dat de man is overleden na het gebruik van hallucinerende middelen tijdens een zogenoemde healingceremonie.

Healing en hallucinerende middelen

Healing is een overkoepelende term in de alternatieve geneeswijzen. Onder de term healing valt dus een breed scala aan alternatieve geneeswijzen. Naast het gebruik van hallucinogene middelen kun je daarbij ook denken aan dingen als reiki en magnetisme.

Of het inderdaad de gebruikte middelen waren die de man fataal werden kan het OM nog niet bevestigen. "We hebben nog geen idee wat er gebeurd is", zegt een woordvoerder. "Het kan ook zijn dat de man overleden is door een zwak hart."

Sporenonderzoek

Onderzoek moet volgens het OM nog uitwijzen wat de doodsoorzaak is. Vannacht heeft de politie wel al sporenonderzoek gedaan bij het ziekenhuis in Oostburg en bij een pand in de omgeving van IJzendijke.

Ook de identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. Wel meldt het OM dat hij uit Nederland komt en dat er op zijn lichaam sectie zal worden gepleegd. "Die procedure is vandaag opgestart."

Wat is er gebeurd?

De man werd vannacht om 03.00 uur in een personenauto naar het ziekenhuis in Oostburg gebracht. Het slachtoffer is daar gereanimeerd en met een traumahelikopter naar Gent gebracht. Daar overleed hij vanochtend.

De man is dus volgens de politie onwel geworden na een healingsessie in IJzendijke, waarbij hallucinerende middelen werden gebruikt. Het gaat waarschijnlijk onder meer om het verboden middel ayahuasca, wat hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen IJzendijke healingsessie
Deel dit artikel:

Reageren