Hof: Omnium in Goes niet verantwoordelijk voor dood 13-jarige Ezra

Ambulances bij zwembad Omnium in Goes na aantreffen levenloos jongetje
Ambulances bij zwembad Omnium in Goes na aantreffen levenloos jongetje © HV Zeeland
De politie en het Openbaar Ministerie concludeerden eerder dat Ezra omkwam door een epileptische aanval. Het OM besloot daarom eerder al om het Goese zwembad en zijn medewerkers niet te vervolgen, maar de moeder van Ezra was het daar niet mee eens. Zij startte een artikel 12-procedure om het onderzoek te heropenen.

Niet eens met de conclusie

De moeder en de andere familieleden zijn het niet eens met de conclusie van de lijkschouwer dat Ezra verdronk door een epileptische aanval. Ze beweren dat die epileptische aanvallen niet heftig genoeg zijn en niet lang genoeg duren om te kunnen verdrinken. Bovendien voelde Ezra de aanvallen aankomen en zou hij dus volgens de familieleden niet vlak voor zo'n aanval het water in gaan.
De moeder vond dat andere mogelijke scenario's niet voldoende waren onderzocht. Daarom startte zij de artikel 12-procedure, om te onderzoeken of het zwembad en de medewerkers alsnog vervolgd konden worden.

Personeel treft geen blaam

Het hof van Den Bosch neemt de conclusie van de schouwarts over, dat de jongen is overleden aan de gevolgen van een epileptische aanval. Daarop voortbordurend oordeelt het hof nu dat het zwembad en het personeel geen blaam treft.
Op die noodlottige dag in oktober 2017 bezocht Ezra met meerdere vrienden het zwembad. Tijdens een bezoek aan de Lazy River, waar bezoekers met grote zwembanden kunnen ronddobberen over een bochtig parkoers, verdween Ezra uit het zicht.
Ezra Trinidad
Ezra Trinidad © Omroep Zeeland
Hij werd buiten bewustzijn in het water aangetroffen. Het zwembadpersoneel heeft geprobeerd hem te reanimeren, maar dat mocht niet baten. De jongen overleed ter plekke.

'Te weinig toezicht'

De familie neemt het de directie en de medewerkers van het zwembad kwalijk dat er op dat moment, naar hun mening, te weinig toezicht gehouden werd in het zwembad. Het hof is het niet eens met die kritiek.
Volgens het gerechtshof heeft het personeel niet verwijtbaar of nalatig gehandeld en zijn er geen redenen zijn om het zwembad of de medewerkers strafrechtelijk te vervolgen. Er was volgens het hof voldoende toezicht en de aanwezige badmeester heeft direct actie ondernomen.

Klacht tegen lijkschouwer ongegrond

Eerder werd de klacht van de familie tegen de lijkschouwer die epilepsie had aanwezen als doodsoorzaak al ongegrond verklaard door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag. Wel vond het Tuchtcollege dat de lijkschouwer zijn conclusie richting het OM wellicht 'minder stellig' had kunnen formuleren. Maar dat maakte voor de beoordeling van de klacht niet uit, aldus het Tuchtcollege.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>