246 kilometer hardlopen om voeten te kussen

De start van de Spartathlon
De start van de Spartathlon © Omroep Zeeland
De Spartathlon begint in Athene en de streep ligt in Sparta. Om mee te mogen doen aan de Spartathlon moet je je kwalificeren bij andere lange afstandswedstrijden. Voor de meeste deelnemers blijkt de afstand van 246 kilometer een te grote opgave.
"Het is een gegeven dat van de vierhonderd mensen aan de start er ongeveer honderd finishen. Dus dat is behoorlijk. Maar ik heb geen plan b. Ik moet naar de finish dus ik ga er vanuit dat ik het haal," zegt Marco Riemens. Het is voor hem de eerste keer dat hij meedoet aan de wedstrijd: "Honderd kilometer heb ik vaker gelopen. Maar alles daarna wordt een verrassing. Ik denk dat ik het fysiek wel aan kan maar mentaal gaan na een tijd de radartjes draaien en vraag je je af waarom je het allemaal doet."
Marco Riemens over de Spartathlon
Een Japanse deelnemer aan de Spartathlon kust de voeten van Sparta
Een Japanse deelnemer aan de Spartathlon kust de voeten van Sparta © Omroep Zeeland
De drie Zeeuwen die aan de start staan hebben regelmatig contact volgens Riemens: "Ik zit in hetzelfde hotel als Leonie Ton dus we zien elkaar regelmatig. We kunnen elkaar moeilijk advies geven omdat we voor het eerst meedoen. Je moet vooral op jezelf vertrouwen denk ik."
Aan het eind van de 246 kilometer ligt de finish bij het bronzen standbeeld van Leonidas, de koning van Sparta zo'n 2500 jaar geleden. Volgens traditie kussen de deelnemers de voeten van het standbeeld als ze de finish hebben gehaald. Riemens: "Daar kijk ik naar uit. Dat is ook het enige waar ik naar uitkijk, hahaha."