Duizenden boeren demonstreren morgen op het Malieveld

Boeren maken zich op voor een massale protestbetoging morgen op het Malieveld in Den Haag. De organisatie, Agractie, verwacht meer dan 10.000 demonstranten uit het hele land met zeker 2.500 trekkers. Ze willen luid en duidelijk aangeven dat ze de voortdurende negatieve aandacht voor de agrarische sector beu zijn.

Boerenprotest (archief) (foto: ANP)

Het idee voor de protestactie op het Malieveld op 1 oktober is ontstaan op Facebook. Woede en ergernis van boeren die vinden dat ze ten onrechte worden neergezet als milieuvervuilers die slecht zijn voor hun dieren waren de aanleiding.

Vanuit Zeeland gaan delegaties boeren morgen in alle vroegte op pad. Bertie Steur uit Renesse, bekend als 'Boerin Bertie', heeft op Facebook al aangekondigd dat ze zeker van de partij is:

Landbouworganisatie ZLTO is geen medeorganisator van het protest, maar heeft wel sympathie voor de actie uitgesproken. Volgens de belangenorganisatie zijn de boeren terecht boos en komen ze op voor hun bestaan.

De belangrijkste standpunten Agractie:

  • geen gedwongen krimp van de veestapel
  • onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof
  • toelating gewasbeschermingsmiddelen op basis van feiten
  • herziening onwerkbare regels
  • duidelijkheid beleid op de lange termijn

Premier Rutte zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat hij begrip heeft voor de zorgen van de boeren. "Maar ik heb niet de indruk dat de actie nu direct op het kabinetsbeleid is gericht, maar meer op de positie die boeren hebben in de maatschappij."

Meer over dit onderwerp:
Malieveld boerenprotest agractie
Deel dit artikel:

Reageren