'Boerin Bertie' en tientallen andere Zeeuwse boeren tuffen op de trekker naar Den Haag

Boerin Bertie Steur vertrekt morgenochtend samen met tientallen andere boeren uit Zeeland op de trekker naar het Malieveld in Den Haag. De boeren protesteren tegen de continue negatieve aandacht voor de agrarische sector.

Organisator Agractie verwacht morgen meer dan 10.000 demonstranten uit het hele land met zeker 2.500 trekkers aan te treffen op het Malieveld.

"Wij vertrekken morgenochtend om 05.00 uur met een clubje van vijf boeren, allemaal op de trekker richting Den Haag. We hopen met onze trekker op het Malieveld terecht te kunnen, anders neem ik misschien nog een kijkje bij de Kamer", aldus boerin Bertie.

Boerin Bertie in haar trekker (foto: Omroep Zeeland)

De Zeeuwse boerin is klaar met de Haagse politiek: "Iedere keer zijn het weer de boeren die iets moeten veranderen of verbeteren. Het is gewoon genoeg. Nu is een andere sector een keer aan de beurt om de boel om te gooien in verband met nieuwe milieuregels."

Landweggetjes

Bertie heeft de afgelopen dagen haar trekker opgepoetst en is klaar om morgen de vier uur durende rit naar de politieke hoofdstad te maken. "Wees niet bang hoor! Wij gaan met onze trekkercollone over landweggetjes en zullen 'het gewone verkeer' niet hinderen. Maar wat de rest van mijn collega's doen, geen idee", aldus de boerin. Er gaan tientallen boeren vanuit Zeeland naar Den Haag.

De belangrijkste standpunten Agractie:

  • geen gedwongen krimp van de veestapel
  • onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof
  • toelating gewasbeschermingsmiddelen op basis van feiten
  • herziening onwerkbare regels
  • duidelijkheid beleid op de lange termijn

Initiatief

Het idee voor de protestactie op het Malieveld op 1 oktober is ontstaan op Facebook. Woede en ergernis van boeren die vinden dat ze ten onrechte worden neergezet als milieuvervuilers die slecht zijn voor hun dieren waren de aanleiding.

Meer over dit onderwerp:
Den Haag protest Boerin Bertie Malieveld
Deel dit artikel:

Reageren