Sinterfabriek Thermphos tot ontploffing gebracht

De sinterfabriek op het Thermphos-terrein is niet meer. Om 18.00 uur is de fabriek gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Thermphos in Vlissingen-Oost ging in 2012 failliet en sindsdien is het terrein van de fosforfabrikant zo goed als gesaneerd en klaar gemaakt voor de sloop.

De sinterfabriek maakt deel uit van een aantal fabrieken die nodig zijn om fosfor te maken. De afgelopen maanden is op het Thermphos-terrein een aantal gebouwen gesloopt. Met het ontploffen van de sinterfabriek vordert de sanering van het voormalig Thermphos-terrein gestaag. Vanwege de hoogte en grootte van de sinterfabriek is er voor gekozen om het gebouw te laten ontploffen in plaats van de traditionele sloop.

Mijlpaal

"We hebben enorm uitgekeken naar dit moment", aldus directeur Dinro Hobbel van Van Citters Beheer (VCB). "Nu deze fabriek tegen de vlakte ligt, is een derde van het sloopwerk klaar. Het is een belangrijke mijlpaal." Voor Hobbel is het belangrijke moment ook een beeldveranderend moment. "Deze fabriek was altijd een landmark hier in Vlissingen-Oost. Het gaat opvallen dat hij er nu niet meer staat."

Het wordt hier, bij wijze van spreken, een geitenweitje.""
directeur Dinro Hobbel

De fosforopslagtanks zijn als volgende aan de beurt om opgeruimd te worden. Op verschillende plaatsen is gestart met het saneren van de bodem. Het gebouw naast de sinterfabriek, een oven waar fosfor werd geproduceerd, wordt volgend jaar op dezelfde manier tot ontploffing gebracht.

Begin dit jaar bleek uit een rapport dat het werk aan het terrein een jaar eerder klaar is dan gepland, namelijk eind 2020. Ook Hobbel houdt vast aan die verwachting. "We zijn nu aan het saneren, aan het slopen en de grond aan reinigen tegelijk." Op de vraag of het terrein dan ook écht schoon is, eind volgend jaar, zegt Hobbel stralend: "Het wordt hier, bij wijze van spreken, een geitenweitje."

Meer over dit onderwerp:
Thermphos Sinterfabriek
Deel dit artikel:

Reageren