Boer Marinus uit Heinkenszand hoopt snel op goed nieuws uit Den Haag

Boer Marinus Vermue uit Heinkenszand was vandaag bij het boerenprotest in Den Haag en kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst. Hij vertrok niet met de trekker naar het Malieveld, maar reed met een bus met zo'n zestig boeren naar het protest. Hij hoopt dat de regering binnen vier weken met goed nieuws komt, want anders gaat hij weer demonstreren.

Boeren vertrekken vanaf het Malieveld in Den Haag na de grote demonstratie (foto: ANP)

"Het was een hele mooie en saamhorige opkomst", blikt de boer terug. "Heel het Malieveld stond vol met trekkers en mensen die werkzaam zijn in de sector. De politici die aanwezig waren hebben de eisen die wij gesteld hebben goed aan kunnen horen."

Hoop op waardering

Vermue zegt dat het de boeren niet om het geld gaat, maar puur om waardering. "De politici hebben het aangehoord en wij hebben hen een ultimatum gesteld. Mocht er binnen vier weken geen toezegging komen, dan gaan we weer de straat op." De boer verwacht voorlopig nog niet thuis te zijn. "Er waren drie- tot vierduizend trekkers onderweg. De wegen rond Den Haag kunnen dat niet goed aan."

Visser tussen boeren

Hoewel het een boerenprotest was, hield ook visser Job Schot uit Tholen een toespraak. Hij zei dat hij zich als visser verbonden voelt met de boeren. "Dat onmachtige gevoel wat je gedachten 24 op 7 bezighoudt", sprak de visser. Hij zei dat het niet erg is dat zowel vissers als boeren dag en nacht keihard moeten werken, maar vindt het vooral erg dat mensen die in die sectoren constant voor het bestaansrecht moeten vechten.

Zeeuwse boeren in Den Haag (foto: Omroep Zeeland)

"De boeren en vissers die dag en nacht klaarstaan om voor een gezond stukje voedsel op het Nederlandse bord te zorgen. Daar wordt mee omgegaan door de politiek alsof we criminelen zijn", zei Schot in zijn toespraak waarin hij ook stevige kritiek uitte op beleidsbepalers. "Politici denken altijd alles te kunnen oplossen, maar het zijn zij die de problemen veroorzaken en de gewone man kan het weer bekopen met in het slechtste geval einde bedrijf."

De visser uit Tholen stak tot slot alle boeren een hart onder de riem: "Zaaien en oogsten, koude en hitte, zomer en winter zullen niet ophouden tot het eind der tijden. Dat houdt Brussel, dat houdt Den Haag, dat houdt niemand tegen."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Den Haag Boerenprotest
Deel dit artikel:

Reageren