Middelburger verdacht van hacken slimme huishoudelijke apparaten

De politie heeft gisteravond een 28-jarige man uit Middelburg en een 24-jarige man uit Veendam aangehouden op verdenking van computervredebreuk en het verspreiden van virussen. Bij het onderzoek is internetapparatuur die gebruikt werd voor het besmetten van allerlei apparaten onklaar gemaakt.

Een Middelburger is aangehouden voor zijn deelname aan internetaanvallen (foto: Omroep Zeeland)

Steeds meer mensen maken in en om het huis gebruik van slimme apparaten die ze op afstand via het internet kunnen aansturen, zoals slimme thermostaten, koelkasten en koffiezetapparaten. De twee aangehouden mannen probeerden via internet binnen te dringen in deze apparaten om er als het waren zeggenschap over te krijgen.

Ruim een miljoen pogingen per maand

Eenmaal binnen werden virussen geïnstalleerd en daarmee werden websites platgelegd. In het onderzoek kwam naar voren dat er ruim een miljoen pogingen per maand werden gedaan om apparaten te infecteren. In een periode van een jaar werden ruim 3.000 meldingen gedaan van virusverspreiding. Er wordt nog onderzocht welke aanvallen precies toegeschreven kunnen worden aan dit netwerk.

De apparatuur die gebruikt werd is offline gehaald en wordt onderzocht. De politie zegt dat een slag is toegebracht aan een infrastructuur dat wereldwijd aanvallen uitvoerde.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
internet malware botnet
Deel dit artikel:

Reageren