Gesneuvelde Franse en Marokkaanse soldaten herdacht in Kapelle

Herdenking Franse begraafplaats Kapelle
Herdenking Franse begraafplaats Kapelle © Omroep Zeeland
Sinds 1950 wordt er jaarlijks een herdenking gehouden. Sinds 2003 wordt dit gedaan op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Kapelle, in overleg met de Franse ambassade in Nederland en het Comité du Souvenir Français.

Herdenkingsweek

In Kapelle wordt deze week de Franse herdenkingsweek Toujours Kapelle gehouden. De aanleiding voor de herdenkingsweek is dat 3.000 Franse militairen Nederland te hulp schoten in mei 1940. Er werd ook gevochten langs het Kanaal door Zuid-Beveland. Zo'n tachtig Fransen stierven op Zeeuws grondgebied.
De Kapelse bevolking verzamelde de lijken en begroeven die op de algemene begraafplaats. Na de oorlog werd de begraafplaats van Kapelle aangewezen als militair ereveld voor alle Franse militairen die in Nederland omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>