Tim Pleijte schrijft voor tweede keer Kustmarathon op zijn naam, podium compleet Zeeuws

De zeventiende editie van de Kustmarathon is gewonnen door Tim Pleijte. Hij noteerde een tijd van 2:33.14'. Het is voor Pleijte de tweede zege in de Kustmarathon na zijn winst in 2016. Erwin Adan uit Koudekerke werd tweede en Ralph Wiessner uit Vlissingen derde.

Direct vanaf het begin schoten Erwin Harmes uit Middelburg en Eritreeër Ykalo Fsaha uit de startblokken. Het tweetal pakte tien seconden voorsprong op een Zeeuws kwartet. Bij de achtervolgers was het Tim van den Broeke uit Vlissingen die het gaatje met het duo zo klein mogelijk hield. Op de Stormvloedkering nam Harmes afstand van Fsaha. De Middelburger, die al voor de dertiende keer deelnam aan de Kustmarathon, ging steeds sneller lopen en zag zijn voorsprong op het viertal groeien naar een kleine halve minuut.

Het Zeeuwse podium bij de Kustmarathon (foto: Omroep Zeeland)

Bij de opgang van het strand van Vrouwenpolder consolideerde Harmes zijn voorsprong. De achtervolgers, zonder de inmiddels uitgestapte gangmaker Tim van den Broeke, kwamen in eerste instantie geen meter dichterbij Harmes. Fsaha was inmiddels geblesseerd uitgevallen.

Rond het 22 kilometer-punt stortte de koploper echter in en werd hij bijgehaald door duo Tim Pleijte en Erwin Adan. Huub van Noorden uit 's-Heer Abtskerke was vlak daarvoor al afgehaakt bij de andere favorieten. Even later was het Adan die vooraan wegviel met kramp. Maar als een duveltje uit een doosje kwam Adan een aantal kilometers later toch weer terug bij Pleijte en leek het opnieuw een tweestrijd te worden.

Pleijte trekt aan het langste einde

Bij de trappen van het KNRM-station bij Westkapelle nam Pleijte weer wat afstand van Adan. Het verschil tussen beide heren bleef in eerste instantie hangen rond de tien seconden. Toch leek het fysieke ongemak, in de vorm van kramp, Adan opnieuw parten te spelen. Adan bleef met nog twee kilometer voor de boeg hangen op tweehonderd meter van zijn Pleijte. Maar Pleijte had uiteindelijke de beste benen en gaf de zege niet meer uit handen.

Met zo'n snelle tijd wordt er natuurlijk meteen gekeken naar het parcoursrecord. Dat is sinds 2015 in handen van Hamid El Mouaziz. De Marokkaanse loper liep in dat jaar de marathon in 2:29.50'.

Uitslag Zeeuwse Kustmarathon 2019

Top 10 - heren
1. Tim Pleijte Vlissingen 2:33.14'
2. Erwin Adan Koudekerke 2:34.43'
3. Ralph Wiessner Vlissingen 2:39.01'
4. Michel Verhaeghe Wambrechies (Fra) 2:39.19'
5. Ronnie Overgaauw Zoutelande 2:40.24'
6. Nico Altorf Hillegom 2:4154'
7. Huub van Noorden 's-Heer Abtskerke 2:42.58'
8. André Bour Rutsweiler (Dui) 2:43.04'
9. Robert Willemse Berkel en Rodenrijs 2:43.14'
10. Erwin Harmes Middelburg 2:46.06'

Bij de vrouwen ging Samantha Luitwieler uit Vlissingen er met de winst vandoor. Ze liep in een tijd van 2:50.15' wel naar een parcoursrecord.

Verwacht werd dat kanshebber Redouan Nouini uit Marokko een gooi zou kunnen doen naar het parcoursrecord. Dat is hem niet gelukt, hij verscheen zelfs niet aan de start. Hij reisde af wel af naar Zeeland, maar niet naar de provincie, hij ging richting het gelijknamige dorp in Brabant.

Lees ook:

Meer weten over de 17e editie van de Kustmarathon? Kijk ons liveblog terug.

Deel dit artikel:

Reageren