Samantha Luitwieler loopt in een parcoursrecord naar winst Kustmarathon

Samantha Luitwieler uit Vlissingen heeft voor het eerst in haar carrière de Kustmarathon gewonnen. Ze is de eerste Zeeuwse winnares sinds 2013. Luitwieler liep in een tijd van 2:50.15' naar een parcoursrecord. Tweede Mireille Baart uit Wageningen en derde Hinke Schokker uit het Friese Eastermar.

Lange tijd leken de Zeeuwse dames geen rol van betekenis te spelen. Mireille Baart uit Wageningen en Hinke Schokker uit het Friese Eastermar namen bij de start afstand van de concurrentie. De beste Zeeuwse in de wedstrijd, Samantha Luitwieler, liep daar een halve minuut achter. De Vlissingse besloot om haar wedstrijd anders in te delen en bleef in het begin van de marathon op gepaste afstand van het tweetal vooraan.

Het podium van de Kustmarathon bij de vrouwen (foto: Omroep Zeeland)

Aan kop moest Schokker lossen nadat ze het tempo van Baart niet meer kon volgen. De Friezin had met haar krachten gesmeten want na ruim een uur lopen liep ook Luitwieler haar voorbij. De Vlissingse schroefde haar tempo flink op en ging op jacht naar Baart. De voormalig Nederlands kampioene had het lastig en zag haar concurrente uit Vlissingen naderen.

Luitwieler dicht het gat naar Baart

Intussen was de opmars van Luitwieler compleet toen ze Baart wist bij te halen. Waar het lichtje bij de Wageningse langzaam uitging, hield Luitwieler nog altijd een goed tempo vast. Met de vuurtoren van Westkapelle in zicht liep de Zeeuwse weg. Omdat ze zelf niet meer stil viel, ging ze onbedreigd naar de winst. Met een knappe tijd, waarbij ze vijf minuten sneller was dan Miriam van Reijen uit Amsterdam in 2015, finishte de Vlissingse met grote voorsprong op de rest van het deelnemersveld.

Ook Baart liep sneller dan het oude parcoursrecord met een tijd van 2:54.28'. Schokker werd uiteindelijk derde. Liselotte van den Berg, de winnares van vorig jaar, deed niet mee in de strijd om de overwinning en werd vierde.

Uitslag Zeeuwse Kustmarathon 2019

Top-10 - vrouwen
1. Samantha Luitwieler Vlissingen 2:50.15'
2. Mireille Baart Wageningen 2:54.28'
3. Hinke Schokker Eastermar 2:58.52'
4. Liselotte van den Berg Zoeterwoude-Dorp 3:02.06'
5. Monica Sanderse Vlissingen 3:06.48'
6. Anne Zijderveld Hendrik-Ido-Ambacht 3:21.37'
7. Laura Taylor Alexandria (VS) 3:22.10'
8. Mirthe Overkamp Koudekerke 3:22.21'
9. Marja Bosje Wijk bij Duurstede 3:23.04'
10. Silke Niehues Essen (Dui) 3:24.19'

Bij de heren ging Vlissinger Tim Pleijte er met de winst vandoor. Hij noteerde een tijd van 2:33.14'. Het is de tweede zege voor Pleijte in de Kustmarathon. Het podium bij de heren is compleet Zeeuws: Erwin Adan uit Koudekerke werd tweede en Ralph Wiessner uit Vlissingen derde.

Lees ook:

Meer weten over de 17e editie van de Kustmarathon? Kijk ons liveblog terug.

Deel dit artikel:

Reageren