Vier personen uit woning gered met koolmonoxidevergiftiging

Vier personen zijn zaterdagavond uit een woning in Schore gehaald nadat ze te veel koolmonoxide hadden ingeademd. Na behandeling door ambulancemedewerkers is het viertal naar het ziekenhuis gebracht.

Omstreeks 21.30 uur kwam er bij de meldkamer een bericht binnen dat er in een woning aan de Boomweidelaan de koolmonoxidemelders afgingen. Twee ambulanceteams hebben vier mensen in de woning behandeld en vervolgens naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft de woning uitgebreid geventileerd. Aanvankelijk werd overigens gemeld dat het drie personen betrof.

Kleurloos en reukloos en daarom zo gevaarlijk

Koolmonoxide wordt door hulpdiensten ook wel bestempeld als sluipmoordenaar. Het is kleurloos, reukloos en daarom zo gevaarlijk. Koolmonoxidevergiftiging wordt vaak veroorzaakt door slecht werkende verbrandingstoestellen, zoals geisers en cv-ketels. Als er geen volledige verbranding optreedt, produceren dergelijke toestellen het dodelijke koolmonoxide. Wat de oorzaak was in Schore is niet bekend.

Jaarlijks belanden in Nederland driehonderd mensen op de spoedeisende hulp door koolmonoxidevergiftiging en kost het tussen de tien en twintig mensen het leven. De brandweer voert regelmatig actie om mensen op de gevaren van koolmonoxide te wijzen en op het belang van goed onderhoud en het installeren van een koolmonoxidemelder.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
112 koolmonoxide
Deel dit artikel:

Reageren