Zeeuwse levende standbeelden willen na winst 'nu de wereld veroveren'

Amber Houtzager en Monika van der Ree vlak na hun winst
Amber Houtzager en Monika van der Ree vlak na hun winst © Toon Hendriks
"Ik ben wakker geworden met dezelfde glimlach als op de foto", zegt Monika van der Ree in het radioprogramma Zeeland wordt wakker. De winst in de categorie amateur houdt in dat het duo zich nu professional mag noemen, en er hun werk van kunnen maken. Maar Van der Ree blijft realistisch in de mogelijkheden die dat biedt. "Heel veel mensen doen dit, dus je kan er niet echt je werk van maken."
Maar het duo kan nu wel geboekt worden door allerlei festivals over de hele wereld. "Amber wil dat heel graag, en dus ga ik mee. Het is een hele mooie hobby en verslavend."
Het verslavende zit hem volgens Monika in de magische momenten. "Op straat loopt iedereen altijd door en tegenwoordig wordt er bijna geen hallo meer gezegd. En als mensen nu voor je sokkel blijven staan en ze beginnen te genieten en met elkaar te praten is dat fantastisch."
Monika van der Ree en Amber Houtzager waren verkleed als standbeelden van hout
Monika van der Ree en Amber Houtzager waren verkleed als standbeelden van hout © Amber Houtzager
Met hun act waar ze gisteren de eerste prijs mee in de wacht sleepten waren ze uitgedost als hout. "We hadden houten rokken aan en daar hebben we allemaal kabouterdeurtjes in gestopt en als je die open doet, zitten daar allerlei dingen in verstopt. Dus zo komen we tot leven."
'Ik ben opgestaan met dezelfde glimlach als op de foto'
Voor Amber is het levend standbeeld spelen een ware uitlaatklep. "Het is superleuk en de moeite waard om daar zo lang voor in de make-up te zitten", zei ze hier eerder over in een interview met Omroep Zeeland. "Mensen hebben plezier om je grapjes en je interactie. Je kan mensen laten lachen", vat ze haar hobby kernachtig samen.
Amber in actie als 'Eigen(m)ijsje'
Amber in actie als 'Eigen(m)ijsje' © Omroep Zeeland
Samen met haar moeder reist ze stad en land af om op markten en in winkelstraten mensen te verrassen met uiteenlopende creaties. En dat is bijzonder, want Amber heeft het Ehlers Danlos Syndroom, waardoor haar ledematen en bindweefsel erg zwak zijn.
Door te transformeren tot een levend standbeeld kan ze haar beperkingen even achter zich laten. "Ik focus me liever op dingen die ik wel kan, en dit kan ik wel." En dat blijkt, want gisteren was het niet de eerste keer dat ze in de prijzen viel. Zo werd ze twee jaar geleden ook al eerste tijdens het WK living statue in Arnhem en sleepte ze ook een prijs in de wacht tijdens een festival in Limburg.

Laatste editie

Of Monika en Amber hun titel kunnen verdedigen is nog onzeker. Dit weekend was het de laatste editie van het festival. De organisatie zegt het evenement 'niet meer in leven te kunnen en willen houden'. Tot 2015 werd het festival in opdracht van de gemeente Arnhem georganiseerd, maar die trok zich in dat jaar als gevolg van bezuinigingen terug. Sindsdien werd het World Living Statues om de twee jaar gehouden.

Lees ook: