30.000 euro kwijt en geen zicht op terugbetaling

Een Zeeuws echtpaar ziet zijn 30.000 euro waarschijnlijk nooit meer terug. Ze belegden het via een 43-jarige man uit Terneuzen, die nu in Antwerpen woont. De man stond vandaag voor de Middelburgse rechtbank terecht voor verduistering. Een veroordeling en een voorschot lijken het hoogst haalbare.

De cliënten van advocaat Anneline Nieuwenhuijse omschrijven de verdachte als een wolf in schaapskleren. Nieuwenhuijse: "Hij beweerde dat hij het geld zou investeren in vastgoed, maar dat heeft hij nooit gedaan. Hij keerde het geld aan zichzelf uit."

Nieuwenhuijse staat tijdens deze zaak een echtpaar bij dat 30.000 euro kwijtraakte. Eerder voerden deze slachtoffers al een civiele zaak tegen de verdachte. Die wonnen ze. Slachtoffers moesten met de dader een financiële regeling treffen en daar zelf achteraan zitten. De verdachte bleek geen geld meer te hebben en de rij schuldeisers groeide alleen maar verder.

Van een kale kip kan je niet plukken

Het strafrecht kan de cliënten van Nieuwenhuijse verder helpen volgens de advocaat. Bij een veroordeling neemt het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) het incasseren van het bedrag over. Omdat die waarschijnlijk van een kale kip ook niet kunnen plukken, betekent het dat de slachtoffers voor een voorschot in aanmerking komen.

De 30.000 euro komt daarmee niet terug, maar het is tenminste iets. Het CJIB blijft dan wel proberen om ook de laatste euro terug te krijgen.

Naïef geweest?

"Mijn cliënten hebben het er heel zwaar mee", zegt de advocaat. "Ze vragen zich af of ze echt zo naïef geweest zijn. Gelukkig is dat zeker niet het geval want ze zijn niet de enigen. De verdachte heeft het slim aangepakt."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
rechtbank oplichting
Deel dit artikel:

Reageren